8/6/2024
Πληθαίνουν οι ρωγμές στις σχέσεις του Πεκίνου με χώρες της Λατινικής Αμερικής
Η Βραζιλία αντέδρασε όχι μόνον στην εισβολή φθηνών κινεζικών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στην τάση των κινεζικών εταιρειών να παραβιάζουν τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού.
Ρωγμές παρουσιάζει η επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική, μια γεωγραφική ζώνη κρίσιμη για τη δεύτερη οικονομία του κόσμου καθώς την προμηθεύει με στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Προσφάτως, όμως, η Κίνα προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες της, κατά κύριο λόγο από ελατήρια πολιτικής φύσης. Η Βραζιλία επέβαλε δασμούς 20% στις κινεζικές εισαγωγές καθώς τα φθηνά κινεζικά ρούχα απειλούσαν τη βιομηχανία της, η Γουατεμάλα έχει τεταμένες σχέσεις με το Πεκίνο, επειδή οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν τις εισαγωγές καφέ και άλλων ειδών της λατινοαμερικανικής χώρας. Και η Κόστα Ρίκα έδωσε εντολή να απομακρυνθούν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της κρατικής ενεργειακής ICE επειδή κάπου 70 στελέχη της παρευρέθηκαν σε πάρτι που είχε διοργανώσει ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Huawei.
Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων της Γουατεμάλας προκάλεσε κυριολεκτικά σοκ στη λατινοαμερικανική χώρα. Κατ’ αρχάς προβλημάτισε καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη δικαιολογία και μόνον ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρεβάλο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αιτία της επιθετικής κίνησης δεν είναι άλλο από τους δεσμούς που διατηρεί η χώρα του με την Ταϊβάν. Η Γουατεμάλα και η Παραγουάη είναι οι δύο μόνον χώρες της Λατινικής Αμερικής που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ονδούρα και η Νικαράγουα που με την κλιμάκωση της έντασης γύρισαν την πλάτη στην Ταϊβάν και προσέγγισαν το Πεκίνο. Όπως επισημαίνει η DW, η ένταση με τη Γουατεμάλα αποτελεί μία από τις πολλές μικρές και ετερόκλητες συγκρούσεις που αρχίζουν να επιβαρύνουν τις σχέσεις της Κίνας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο Βλαντιμίρ Ρουβίνσκι, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολομβίας, τόνισε πως «εν προκειμένω η Κίνα χρησιμοποιεί έναν μοχλό άσκησης πίεσης που δεν στρέφεται εναντίον της Γουατεμάλας αλλά εναντίον της Ταϊβάν».
Η Γουατεμάλα έχει τεταμένες σχέσεις με το Πεκίνο, επειδή οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν τις εισαγωγές καφέ και άλλων ειδών της λατινοαμερικανικής χώρας.
Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο με την Κόστα Ρίκα, έχει υπόβαθρο καθώς οι σχέσεις της χώρας με τη Huawei είναι τεταμένες από τότε που ο πρόεδρός της, Ροντρίγκο Τσάβες, υιοθέτησε τη Σύμβαση της Βουδαπέστης για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει την εν λόγω σύμβαση αν και η χώρα την θεωρεί σχεδόν προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία, καθώς είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία σχετική με τα εγκλήματα στο Ιντερνετ. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei για τη Λατινική Αμερική επέκρινε τη στάση της Κόστα Ρίκα ως «αντι-επαγγελματική», αλλά ο καθηγητής Ρουβίνσκι τόνισε πως το μήνυμα προς το Πεκίνο είναι σαφές: «Η Κίνα πρέπει και αυτή να παίξει με τους κανόνες».
Κάτι ανάλογο ισχύει και σε ό,τι αφορά την ένταση με τη Βραζιλία που αντέδρασε όχι μόνον στην εισβολή φθηνών κινεζικών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στην τάση των κινεζικών εταιρειών να παραβιάζουν τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού. Ειδικότερα, η κινεζική αλυσίδα Shein κατηγορείται από τις εγχώριες βιομηχανίες ότι παράγει με δικούς της όρους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους που διέπουν την παραγωγή των μικρών βραζιλιάνικων βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εκτοπίζει πολλές εταιρείες από την αγορά. Και μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας επικρατεί η πεποίθηση πως η στρατηγική της Κίνας καταστρέφει τις τοπικές δομές του εμπορίου και εμποδίζει την κερδοφορία τους.
Πηγή
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024
Δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα επέβαλε η Βραζιλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου