Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τι θα συμβεί από αύριο εάν γυρίσουμε στη δραχμή


06 Νοεμβρίου 2011

Διόλου ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε περίπτωση που επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, ένα ενδεχόμενο που (καλώς ή κακώς) έχει αναζωπυρωθεί εντός και εκτός Ελλάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μελέτες τραπεζών (ING, UBS, Citigroup) αλλά και της ΕΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη δραχμή «σκοντάφτει» σε νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και στο υψηλό κόστος. Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η υποτίμηση θα γίνει όχι σε υπάρχον νόμισμα (όπως στην Αργεντινή) αλλά σε νέο που θα εκδοθεί.

Έτσι, προκύπτουν διάφορα θέματα, όπως ο χρόνος της εκτύπωσης, της προσαρμογής των τραπεζικών συστημάτων και λογιστηρίων, της εσωτερικής πληροφόρησης, της δραχμοποίησης των καταθέσεων, των δανείων αλλά και του χρέους, κλπ.

Πόσο πρέπει να υποτιμηθεί το νέο νόμισμα

Η γνωστή καθηγήτρια Οικονομικών Κάρμεν Ρέινχαρτ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, έχει διαπιστώσει ότι ιστορικά απαιτείται υποτίμηση 20-25% για να πάρει «μπροστά» μία οικονομία. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστάιν, από την άλλη, κάνει λόγο για υποτίμηση 30%, ποσοστό στο οποίο συμφωνεί και ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών τραπεζών, με τη Citigroup να αναφέρεται σε υποτίμηση από 30% έως 50%, την ING 50% και τη UBS 60%.

Ποιες οι επιπτώσεις από υποτίμηση 50-60% - Στα 10.000 ευρώ η μείωση εισοδήματος!

Σύμφωνα με μελέτες, έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση της τάξεως του 50-60%, θα έχει τις εξής επιπτώσεις:

1. Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, κλπ) και ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης

2. Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη λόγω πιέσεων στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

3. Ύφεση 17,6% στην Ελλάδα, ανεργία στο 18,5% και πληθωρισμός άνω του 20%

4. Μείωση εισοδημάτων και περιουσίας κατά 10.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Στο σύνολο, το κόστος για την ελληνική οικονομία  υπολογίζεται σε περίπου 90-100 δισ. Ευρώ

5. Διψήφια επιτόκια καταθέσεων και δανείων

6. Η ισοτιμία θα διαμορφωθεί πχ. στις 5 δραχμές ανά δολάριο και 4,6 δραχμές ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει υποτιμημένο νέο νόμισμα κατά 75% σε σχέση με το σημερινό ευρώ που έχουμε

7. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15%

8. Οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 25% θα υποχωρήσουν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων

9. Το δεύτερο έτος οι επιπτώσεις θα είναι ηπιότερες και το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ο μισθός των 1.200 ευρώ θα ισούται με μισθό 461 ευρώ!

Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων στο μεταβατικό στάδιο από ευρώ προς τη δραχμή, ενώ το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού.

Παραδείγματος χάριν, σε μία υποτίμηση της τάξεως του 50%, ο σημερινός μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αγοραστική δύναμη σε δραχμές ίση με 923 ευρώ. Αυτό, όμως, όταν γίνει η πρώτη μετατροπή, δηλαδή πριν την κυκλοφορία της δραχμής. Μετά, ο μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αξία 461 ευρώ όταν αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ (πχ. ταξίδια), ενώ 769 ευρώ θα είναι η αξία του μισθού στο εσωτερικό της χώρας!

Πως θα γίνει η διαδικασία

Οι μήνες που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθούν τα βήματα προς την επιστροφή στη δραχμή είναι αρκετοί. Σύμφωνα με ένα από τα πιο πιθανά σενάρια, τα βήματα είναι τα εξής:

1. Αποφασίζεται τι δραχμοποιείται και πως

2. Καθορίζεται σχέση μετατροπής των ευρώ σε δραχμές, πριν την κυκλοφορία της δραχμής

3. Γίνεται η δραχμοποίηση και ταυτόχρονα «κούρεμα» του χρέους σε ευρώ

4. Υπολογίζεται το πόσες δραχμές θα τυπωθούν

5. Προστασία από κερδοσκοπία και κατάρρευση τραπεζών (κλείσιμο τραπεζών, ημερήσιο όριο ανάληψης)

6. Προσαρμογή όλων των μηχανογραφικών συστημάτων τραπεζών, εταιρειών και λογιστηρίων

7. Η δραχμή αφήνεται ελεύθερη και υποτιμάται από 60% μέχρι και 80%

Πηγή:
http://www.star.gr/politics/115025/%CE%A4%CE%B9_%CE%B8%CE%B1_%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%B5%CE%AC%CE%BD_%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AE.htm

Tι θα συμβεί αν γυρίσουμε στη δραχμή      06-11-11
Του Λεωνιδα Στεργιου

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Για μερικούς, η επιστροφή στη δραχμή θεωρείται ως η μοναδική λύση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Για άλλους θεωρείται νομικά και τεχνικά ανέφικτο ή τουλάχιστον όχι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν την έξοδο από το ευρώ ως τη «Μητέρα όλων των Κρίσεων».

Η «Κ» συγκέντρωσε όλες τις απόψεις και τις επιστημονικές προσεγγίσεις, αλλά και τα συμπεράσματα ειδικών μελετών από πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες, προκειμένου να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις επιπτώσεις, τη διαδικασία και το πού -ενδεχομένως- βοηθά ή όχι η έξοδος από το ευρώ.
Εχουν εκπονηθεί πολλές μελέτες, οι οποίες προσπαθούν να μετρήσουν τις επιπτώσεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και τους πιθανούς κινδύνους.

Φυγή κεφαλαίων
Σε ό, τι αφορά στην εσωτερική - πραγματική οικονομία, οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων στο μεταβατικό στάδιο, ενώ το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα συρρικνωθεί σημαντικά. Η μείωση του εισοδήματος θα προέλθει τόσο από την υποτίμηση όσο και από τον πληθωρισμό.
Για παράδειγμα υπολογίστηκε ότι μια υποτίμηση κατά 50% σημαίνει ότι ο σημερινός μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει ισοδύναμη αγοραστική δύναμη (σε δραχμές) όση είναι αυτή των 923 ευρώ όταν γίνει η πρώτη μετατροπή. Πριν, δηλαδή, την κυκλοφορία της δραχμής. Μετά, ο μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αξία 461 ευρώ όταν θα αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ (π. χ. ταξίδια) και αξία 769 ευρώ, όταν κάνουμε συναλλαγές στο εσωτερικό.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης στην τελευταία περίπτωση οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό και στα αναγκαία μέτρα λιτότητας που θα ακολουθήσουν, αφού η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να έχει ελλείμματα, καθώς δεν θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_06/11/2011_461797

Οι δημοσιεύσεις αυτές δεν αναφέρονται στο τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια από την επαναφορά του εθνικού νομίσματος. Γενικά αναφέρεται ότι τον τρίτο χρόνο θ' αρχίσει η ανάκαμψη.
Επίσης δεν αναφέρονται στο κατά πόσον θα επηρεαστούν άλλοι τομείς της οικονομίας όπως η παραγωγή και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

Οι τράπεζες στην Ε.Ε. εξετάζουν σενάριο εξόδου μας από ευρώ    05-11-11

 Σε όλη την Ευρώπη οι τράπεζες αρχίζουν πλέον να εξετάζουν σοβαρά ένα σενάριο που ώς τώρα θεωρούσαν μάλλον απόμακρο: το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες εκπονούν σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας περίπτωσης. Ενισχύουν τις ασφαλιστικές τους δικλίδες ως προς την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και οι νομικοί τους σύμβουλοι εξετάζουν τα δάνειά τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η ανησυχία είχε ώς τώρα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο πτώχευσης και στις ζημίες που θα κατέγραφαν όσες τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ της WSJ, τώρα οι τράπεζες προσπαθούν να εντοπίσουν τι θα συνέβαινε με τα δάνεια σε ευρώ αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή. Εξετάζουν επίσης την έκθεσή τους σε χώρες στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί το πρόβλημα, όπως την Ισπανία και την Ιταλία. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται στελέχη της βρετανικής εταιρείας νομικών συμβούλων σύμφωνα με τα οποία τα δάνεια «εξετάζονται περίπτωση προς περίπτωση» αλλά είναι τιτάνιο έργο να εξεταστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν ελληνικές υποθέσεις.
Στελέχη τραπεζών και νομικών συμβούλων εκτιμούν πως στην περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από πολλές παραμέτρους. Ορισμένα δάνεια εμπεριέχουν προβλέψεις για το ενδεχόμενο να αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα. Κάποια άλλα αναφέρουν πως το δάνειο είναι στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, οπότε σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα μετατραπούν αυτομάτως σε δραχμές. Ορισμένα στελέχη εξετάζουν το κατά πόσον θα άλλαζε η αξία δανείων σε ευρώ που θα εκδίδονταν στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης με διαφορετική νομοθεσία. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι νομικοί σύμβουλοι είναι πως αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, το τι θα συμβεί με τους πιστωτές της θα εναπόκειται τελικά στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή θα πρέπει τότε να εκπονήσει νόμους που θα ορίζουν τι ακριβώς θα γίνει με τα χρέη σε ευρώ που βαρύνουν ελληνικούς οργανισμούς ή Ελληνες πολίτες.
Το δημοσίευμα της WSJ καταλήγει πως το πιθανότερο σενάριο, κρίνοντας από παλαιότερες περιπτώσεις αλλαγής νομίσματος, είναι ότι τα δάνεια σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές βάσει προκαθορισμένης ισοτιμίας. Επισημαίνει πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγάλες ζημίες για τους δανειστές, καθώς η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μάλλον σύντομα έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Αναφέρεται, τέλος, στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που τα «τεστ κοπώσεως» κατέδειξαν πως μέχρι το τέλος του περασμένου έτους κατείχαν μεγάλο όγκο δανείων ύψους πολλών δισ. ευρώ. Ξεχωρίζει τη γαλλική Credit Agricole που κατείχε επιχειρηματικά δάνεια ύψους σχεδόν 13 δισ. ευρώ, στεγαστικά δάνεια ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ και περί το 1 δισ. ευρώ σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_05/11/2011_461672
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου