Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Στο 15-17% η φοροδιαφυγή στη Γερμανία


14/12/2012

 Συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή με θέμα την έγκριση πρόσθετων δράσεων αναφορικά με την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής 2011-2013.

Η επιτροπή θα εξετάσει το περαιτέρω άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα μεγαλοοφειλετών και τρόπους είσπραξης φόρων από καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελβετία και οι οποίες ουδέποτε έχουν έρθει σε γνώση των ελληνικών Αρχών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής γίνεται στον απόηχο της καταβαράθρωσης των εσόδων και της αποτυχίας της αυτόφωρης διαδικασίας για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Το φιάσκο του Αυτοφώρου έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες σε τράπεζές της. Σημείο αναφοράς για τη συμφωνία, το σχέδιο της οποίας είναι ήδη έτοιμο, αποτελούν οι αντίστοιχες που πρόσφατα υπέγραψε η Ελβετία με Γερμανία και Βρετανία.

Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας υπολογίζεται στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% έως 6% του ΑΕΠ. Από το ποσό αυτό, εκτιμάται πως περισσότερα από 5 δισ. προέρχονται από την μη απόδοση του ΦΠΑ, ενώ πάνω από 7 δισ. αποδίδονται στην απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο οποίος δίνει «μαύρη» πρωτιά στην Ελλάδα στον τομέα της φοροδιαφυγής, η συνολική «γκρίζα» οικονομία στην χώρα μας ανέρχεται στο 25-28% του ΑΕΠ έναντι 22-26% της Ιταλίας και 15-17% της Γερμανίας.

Εκτιμάται ότι το αποκρυπτόμενο εισόδημα ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 10% του πραγματικού εισοδήματος των φορολογουμένων.

Πηγή

Θα περίμενε κανείς ότι στο πολυδιαφημιζόμενο για την οργάνωση του γερμανικό κράτος, η φοροδιαφυγή θα ήταν πολύ μικρότερη. Βλέπουμε όμως ότι είναι σε υψηλότατο για την γερμανική οικονομία ποσοστό. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στους χαμηλούς μισθούς λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που έκανε η Γερμανία πριν την ένταξη της στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου