Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΚΟ όσο-όσο χωρίς το φόβο της φυλακής!


12/1/2012

Σε ξεπούλημα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, χωρίς διαγωνισμό, με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο αυτοί που θα βάλουν τις σχετικές υπογραφές να βρεθούν με χειροπέδες, προχωρεί η κυβέρνηση. Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα των εταιριών του Δημοσίου οι οποίες βρίσκονται στη Χρηματιστήριο, όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛ.ΠΕ., χωρίς μάλιστα οι σχετικές μεταβιβάσεις να υπόκεινται στον έλεγχο, ως προς τη νομιμότητά τους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ειδικότερα η διάταξη προβλέπει ότι «για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ανήκουν στο Δημόσιο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να αναθέτει σε χρηματιστηριακές εταιρίες την εξεύρεση αγοραστή. Οι χρηματιστηριακές εταιρίες είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο είτε δεν θα την εγγυώνται, αλλά θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών».

Με άλλα λόγια, μια χρηματιστηριακή εταιρία θα αναλαμβάνει, για παράδειγμα, να πουλήσει ένα πακέτο μετοχών της ΔΕΗ που ανήκουν στο Δημόσιο χωρίς να ανοίξει το λεγόμενο βιβλίο προσφορών. Δηλαδή θα μπορεί να πουλήσει τις μετοχές ελεύθερα στην αγορά, σε όποια τιμή προσφέρει ο αγοραστής που αυτή θα επιλέξει. Να σημειωθεί ότι οι σημερινές τιμές των μετοχών είναι εξευτελιστικές και προαναγγέλλουν τα πενιχρά έσοδα που θα έχει η κυβέρνηση από την πώληση του εθνικού πλούτου των κρατικών επιχειρήσεων βασικής υποδομής (ηλεκτρική ενέργεια, διυλιστήρια κ.λπ.) σε ιδιώτες.

Η διάταξη δεν προβλέπει μόνο το με συνοπτικές διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων. Προβλέπει και ότι οι συμβάσεις ανάθεσης του έργου της εξεύρεσης αγοραστών που θα υπογραφούν μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και των χρηματιστηριακών εταιριών θα εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα τιμήματα που θα καταβάλει το Ταμείο στις χρηματιστηριακές εταιρίες βάσει των συμβάσεων αυτών θα αφαιρούνται από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένο ότι θα εξαιρούνται οι συμβάσεις αυτές κατά συνέπεια θα εξαιρούνται από τον έλεγχο νομιμότητας και οι συναλλαγές πώλησης των εισηγμένων ΔΕΚΟ, που θα γίνονται στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων.

Πηγή:
http://www.dimokratianews.gr/content/4581/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%BF-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82

Σχετική δημοσίευση:
http://krisi2011.blogspot.com/2011/12/blog-post_2543.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου