Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απροθυμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων


20/2/2012

Μια οικονομία με πολλές δυνατότητες αλλά απροθυμία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζουν την Ελλάδα συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε απόρρητο έγγραφο του υπουργείου, όπως γράφει η εφημερίδα «Die Welt»

Μια οικονομία με πολλές δυνατότητες αλλά απροθυμία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζουν την Ελλάδα συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε απόρρητο έγγραφο του υπουργείου, όπως γράφει η εφημερίδα «Die Welt».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει την ανικανότητα των Ελλήνων να κάνουν μεταρρυθμίσεις», οι προτάσεις του υπουργού για πρωτοβουλίες της Γερμανίας με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα, προς το παρόν πέφτουν στο κενό. «Ενας προσωρινός απολογισμός της γερμανικής προσφοράς υποστήριξης είναι σαφής. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά είναι για άλλη μια φορά μη ικανοποιητική».

Επιπλέον, τονίζει το έγγραφο, «το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας θεωρεί ότι η ανάπτυξη και οι προσπάθειες λιτότητας είναι αποφασιστικής σημασίας και γι' αυτό συμφώνησε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, όμως, η εφαρμογή της δεν ανήκει προφανώς στις προτεραιότητές της» κάτι που το Βερολίνο θεωρεί μη αποδεκτό. Γι' αυτό οι συνεργάτες του Ρέσλερ καλούν την Κομισιόν να απαιτήσει την καλύτερη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την Ομάδα Δράσης ως μία εκ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Προοπτικές
Από την άλλη, αναφέρει το έγγραφο, ακριβώς το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω από τα υπόλοιπα βιομηχανικά κράτη, της δίνει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Με την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, αναφέρουν, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την ανάπτυξη στους τομείς ενέργειας, επικοινωνιών και μεταφορών μπορεί να φτάσει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου