Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Οικονομολόγοι: Ευθύνες και σε ΔΝΤ, τρόϊκα


11/2/2012

Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φωνές των οικονομολόγων ανά την υφήλιο που επισημαίνουν την ανάγκη οι Έλληνες να χάσουν μέρος από τα κεκτημένα δεκαετιών.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών "American Enterprice Institute", Adam Lerrick, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση για τα επόμενα τουλάχιστον 5-7 χρόνια".
Ο οικονομολόγος εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο ούτε στο 120% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ και η Τρόϊκα, οι οποίοι - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- "έχουν μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας όταν πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωναν ότι αυτό θα ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο γνωστός οικονομολόγος που έχει σημαντική εμπειρία από το παράδειγμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Αργεντινής, είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές: “Και οι δύο επιλογές που έχει μπροστά της οδηγούν στην ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας κατά 25%-30%. Αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει είτε η Ελλάδα αποφασίσει να μείνει εντός ευρωζώνης είτε εκτός

Πηγή

Εδώ ο Πωλ Κρούγκμαν συγκρίνει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την εσωτερική υποτίμηση με την υποτίμηση του νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου