Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο πόλεμος των έξι ημερών στη Βουλή


4/2/2012

Πόλεμος έξι ημερών για την ελληνική κοινωνία και το ίδιο το πολιτικό σύστημα ξεκινά από αύριο. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα επώδυνα μέτρα που θα συνοδεύουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τις αντοχές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, μέσα στις επόμενες έξι ημέρες πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσθετα μέτρα για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, αλλά και οι καυτές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τους μισθούς.

Πόλεμος έξι ημερών για την ελληνική κοινωνία και το ίδιο το πολιτικό σύστημα ξεκινά από αύριο. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα επώδυνα μέτρα που θα συνοδεύουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τις αντοχές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα, θα πρέπει μέσα στις επόμενες έξι ημέρες να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο τα πρόσθετα μέτρα για τη διόρθωση των αποκλίσεων στο έλλειμμα (τα οποία μάλιστα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών μας) όσο και οι καυτές ρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά και τους μισθούς.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας που συνοψίζονται στη φράση «χρεοκοπία ή όλα τα μέτρα» έχουν βαρύνει το πολιτικό κλίμα και έχουν δημιουργήσει αποσταθεροποιητικές τάσεις και στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στρατόπεδα σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Καταρχάς στο ΠΑΣΟΚ, όπου ενόψει και των διεργασιών για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα και οι βουλευτές που ενέσκηψαν ξαφνικά αντιμνημονιακοί και απειλούν με καταψήφιση οποιασδήποτε ρύθμισης που αφορά ανατροπές στα εργασιακά.

Στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη και σε επίπεδο κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι είτε μιλούν απερίφραστα για λάθος επιλογές και συνταγές στην εφαρμογή των μέτρων του πρώτου μνημονίου, είτε επισήμως υπονοούν κάτι τέτοιο, ενώ κατ΄ ιδίαν κατακεραυνώνουν τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική. Ταυτόχρονα είναι κάποιοι που συντάσσονται πίσω από τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και προσπαθούν να εμφανιστούν στα μάτια της κοινής γνώμης ότι τα «βάζουν» με τα κατεστημένα και τραπεζικά συμφέροντα.

Στη ΝΔ, οι πιέσεις που ασκεί η πτέρυγα της «Λαϊκής Δεξιάς» προς τον κ. Αντ. Σαμαρά να αφήσει την τακτική της συναίνεσης και να επιστρέψει στη σύγκρουση με το μνημόνιο και τους δανειστές της χώρας μας, είναι πλέον ασφυκτικές, δημιουργώντας ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα διαχείρισης στον αρχηγό της παράταξης. Οι πιέσεις αυτές φαίνεται να ξεφεύγουν πλέον από τον έλεγχο της ηγετικής ομάδας της ΝΔ καθώς έχουν φτάσει μέχρι και την απειλή δημιουργίας ενός ακόμη πολιτικού φορέα στα?δεξιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα ο κ. Σαμαράς καλείται να ισορροπήσει αντίρροπες δυνάμεις μέσα στο κόμμα του και να διατηρήσει αλώβητη τη συνοχή του, έχοντας ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις. Ο γόρδιος δεσμός μοιάζει άλυτος ιδιαίτερα μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση έρθει στη Βουλή η οποία θα αφορά μειώσεις μισθών και συντάξεων. Πέρα από τους βουλευτές ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος και με το μέτωπο των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, ο ΛΑΟΣ, φαίνεται να αντιμετωπίζει τα λιγότερα εσωκομματικά προβλήματα (πέρα από τη δημοσκοπική πτώση των ποσοστών του) αφού δεν έχουν εκδηλωθεί αντίθετες φωνές από αυτή που εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Η δεύτερη δοκιμασία της κυβέρνησης -εάν φυσικά ξεπεράσει το «παγόβουνο» της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου- είναι η οριστικοποίηση του νέου μνημονίου που θα χαράσσει την οικονομική πολιτική έως το 2014, αλλά κυρίως οι συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις για την εφαρμογή από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι στο νέο μνημόνιο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κινήσεις και οι δράσεις για την υλοποίησή του, μέτρα τα οποία θα αφορούν στη δομή του δημόσιου τομέα, στις αλλαγές στα φορολογικά, αλλά και στη δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης διετίας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά τον τρόπο που θα δεσμευτεί η επόμενη ή οι επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2014 για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, η πορεία του οποίου θα αξιολογείται ανά τρίμηνο και μάλιστα υπό καθεστώς αυστηρότερης εποπτείας.

Το ζητούμενο πλέον είναι εάν πριν τις εκλογές τα τρία κόμματα, που συνθέτουν σήμερα την κυβέρνηση, δεχθούν να υπογράψουν και να δεσμευτούν για την πολιτική απόλυτης εφαρμογής του μνημονίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου