4/2/2012
Ο Γιόζεφ Άκερμαν στην Αθήνα
Η προσφορά για «κούρεμα» 70% είναι «λιγότερο ακριβή από ό,τι μια χρεοκοπία», δήλωσε ο επικεφαλής της Deutsche Bank
Στην Αθήνα αναμενόταν το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα ως αγγελιοφόρος καλών νέων, καθώς εκτιμούσε ότι η Αθήνα και οι ιδιώτες δανειστές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος.
Ο κ. Ακερμαν, που είναι και πρόεδρος του IIF, δήλωσε πως περιμένει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Αθήνα θα υπογράψουν μια εθελοντική συμφωνία για «κούρεμα» ως 70%. Χαρακτήρισε την προσφορά «ακριβή» για τους επενδυτές, λέγοντας πως «εκεί που είμαστε τώρα είναι μια ζημία 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, αυτή όμως είναι μια πραγματικά ελκυστική προσφορά για την Ελλάδα».
Επισήμανε πάντως πως η προσφορά για «κούρεμα» 70% είναι «λιγότερο ακριβή από ό,τι μια χρεοκοπία». Αργότερα, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και ημέρες».
Η έμφαση δίνεται πλέον, τόνισε ο κ. Ακερμαν, στις άλλες πλευρές, τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, την οποία και πιέζει για συμμετοχή της στο «κούρεμα», καθώς κατέχει τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών ομολόγων, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η Γερμανία απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.
Μιλώντας την Πέμπτη στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Deutsche Bank, ο κ. Ακερμαν προειδοποίησε για τους κινδύνους διάχυσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και δήλωσε ότι εμπλέκεται ο ίδιος άμεσα στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και τους δανειστές.
«Ολοι να συμβάλουμε»
«Διακυβεύονται τόσο πολλά, ώστε όλοι πρέπει να συμβάλουμε» τόνισε ο κ. Ακερμαν, προσθέτοντας ότι η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι πιέσεις που δέχονται άλλες χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλο χρέος, όπως η Πορτογαλία.
Ξεκαθάρισε επίσης πως είναι κατά της εξόδου οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη. «Εάν εγκατέλειπαν κάποιες χώρες θα ήταν πολύ λυπηρό. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου