13/12/2012
Το δίλημμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Να στεγανοποιήσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες από πιθανές διαρροές στην επικείμενη ψηφοφορία για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα επιχειρήσουν σήμερα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου, του βουλευτή Άρτας Παύλου Στασινού αλλά και του γαλάζιου συνδικαλιστή Γιάννη Μανώλη (παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής), έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες κινδύνου στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Ενδεχόμενο domino effect στο ΠΑΣΟΚ
Το φαινόμενο του «ντόμινο» πλανάται πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος καλούνται το απόγευμα να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν το πακέτο της νέων συμφωνίας με την τρόικα, που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι πιέσεις άνευ προηγουμένου, αφού η στάση των ευρωπαίων σηματοδοτεί και απειλή του τύπου «αποδέχεστε τη συμφωνία ή χρεοκοπείτε άτακτα και ίσως μένετε εκτός ευρώ».
Ο αριθμός των βουλευτών που εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν μέτρα, όπως η αλλαγή στα εργασιακά με την μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξάνει διαρκώς. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι εφόσον οι αντιδράσεις δεν περιοριστούν τότε θα «μεταδοθεί» ο ιός της διαφωνίας σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα. «Όταν κάποιος βλέπει τον διπλανό του να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος, τότε είναι πιθανό να επαναστατήσει και ο ίδιος και να μην ψηφίσει» λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί.
Ανεξάρτητα από το εάν η διαδικασία στη Βουλή θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα γενικό περίγραμμα των δεσμεύσεων της χώρας, οι αντιδράσεις των βουλευτών δεν φαίνεται να κάμπτονται. Η προειδοποίηση της ηγεσίας θα είναι πιθανότατα ότι εάν κάποιος διαφωνεί με την κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και από βουλευτής. Εναλλακτική ή και συμπληρωματικά η Ιπποκράτους φέρεται να εξετάζει και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, την επιβολή της οποίας ζητούν όλο και περισσότεροι βουλευτές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στον κύκλο των διαφωνούντων βουλευτών ανήκουν, περισσότεροι από είκοσι εθνοπατέρες, μεταξύ άλλων οι Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Κουσελάς, Τάκης Αντωνακόπουλος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Χρήστος Κατσούρας, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Θόδωρος Παραστατίδης, Σοφία Γιαννακά και άλλοι.
Βαρύ κλίμα και μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών
Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα το βράδυ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην σκιά της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και ενόψει της ψήφισης από την Βουλή του σκληρού πακέτου των μέτρων που επέβαλε η Τρόικα.
Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα το βράδυ στις 8.00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά θα υπάρξουν τοποθετήσεις των βουλευτών. Η συμφωνία για το σκληρό πακέτο μέτρων προκαλεί κραδασμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα και απειλεί την συνοχή του κομματικού μηχανισμού. Καθώς την Κυριακή αναμένεται η ψήφιση των μέτρων πολλοί βουλευτές ζητούν από τον κ. Σαμαρά να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να τους βγάλει από την δύσκολη θέση και να μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της συνολικής στροφής του κόμματος. Επιπλέον η αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις των πράσινων βουλευτών έχουν αντανάκλαση και στους συναδέλφους τους της ΝΔ. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που εξαρτούν την στάση τους από το τι θα κάνουν οι συνάδελφοί τους του άλλου κόμματος στην ίδια περιφέρεια.
Το σοβαρότερο θέμα που απασχολεί τους γαλάζιους βουλευτές όμως είναι το θέμα των εκλογών όπου διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία θέλει εκλογές το συντομότερο όσο ακόμη το κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του και πριν φανούν οι συνέπειες από την υποχώρηση του κ. Σαμαρά.
Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να καθυστερήσουν για να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να διαχυθεί η ευθύνη που σε διαφορετική περίπτωση αμέσως μετά τις εκλογές θα βαρύνει μόνο τη ΝΔ.
Το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα δείχνει η χθεσινή παραίτηση του κ. Γιάννη Μανώλη από την θέση του γραμματέα συνδικαλιστικού του κόμματος. Υπάρχουν κι άλλοι που σκέπτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και δεν είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν τους τόνους της κριτικής.
Πηγή
Εδώ η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά το ''κούρεμα'' του χρέους.Το χαρακτηρίζουν ''επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία''. Προφανώς τα δύο κόμματα αυτά θέλουν να αποφύγουν την ανεξέλεγτη χρεοκοπία με την οποία θα γινόταν στάση πληρωμών στους δανειστές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου