Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Περί Κευνσιανισμού


23/3/2012

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα δείχνει τον δρόμο στις ΗΠΑ

Bloomberg

Η Ελλάδα καταρρέει, το ΑΕΠ υποχωρεί σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ ακόμη και η Γερμανία ή η Βρετανία καταγράφουν επιβράδυνση. Τα μέτρα «λιτότητας» δεν οδηγούν σε μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μειώνονται τα εισοδήματα και περιορίζονται τα φορολογικά έσοδα, δυσχεραίνοντας τις περικοπές δαπανών. Κι έτσι αρχίζει η δίνη της ύφεσης.

Αυτά έχουν πολλά να διδάξουν τις ΗΠΑ. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βάλουμε κι εμείς τάξη στα οικονομικά μας.

Το πρόβλημα είναι η απουσία μέτρων τόνωσης οικονομίας, σύμφωνα με τους οπαδούς του Κέινς τους οποίους εκπροσωπεί ο Πoλ Κρούγκμαν με τις επιφυλλίδες του στους New York Times. Εκτιμούν πως η μείωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη είναι άμεση συνέπεια της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Οι οπαδοί του Κέινς είναι υπέρ της τόνωσης της οικονομίας με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Να προκαλέσουμε δηλαδή πληθωρισμό και υποτίμηση. Ας διαλύσουμε επομένως την Ευρωζώνη ώστε οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να προκαλέσουν πληθωρισμό και να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους.

Είναι άσχετο με το πρόβλημα το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 100ή θέση, κάτω από την Υεμένη, στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς το «επιχειρείν», στην 135η θέση ως προς τις δυσκολίες «στην έναρξη επιχείρησης» και στην 155η ως προς την «προστασία των επενδυτών». Είναι άσχετο ότι μια σειρά επαγγελμάτων, από τους οδηγούς λεωφορείων μέχρι τους φαρμακοποιούς, προστατεύονται, πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν κόσμο και ότι δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει ούτε άδεια οδήγησης αν δεν δωροδοκήσει; Δεν έχει καμία σημασία αυτό που διακριτικά επισήμανε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, ότι «το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δεν προχωρά;

Δεν έχει σημασία που στην Ελλάδα υπάρχει ένας συνδυασμός από φόρους εισοδήματος, επιχειρήσεων, ακίνητης περιουσίας και κοινωνικών ασφαλίσεων; Τα όσα λέγονται περί αποχώρησής της από το ευρώ, περί υποτίμησης και πληθωρισμού που θα ακολουθήσει και περί ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων δεν έχουν σχέση με την απουσία επενδύσεων; Οι οπαδοί του Κέινς υποστηρίζουν την υποτίμηση του νομίσματος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πράγματι μειωθεί περίπου κατά 10% ώς 12% σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι επενδύσεις και η παραγωγή δεν επιστρέφουν. Μήπως οι χαμηλότεροι μισθοί θα εξωθήσουν κανέναν να επενδύσει στην Ελλάδα και να υποστεί έναν ορυμαγδό κανόνων, να εκτεθεί στους φόρους που απειλούν τον πλούτο και τις επιχειρήσεις αλλά και να αναλάβει το ρίσκο μιας εξόδου από το ευρώ και των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου, έως ακόμη και τον κίνδυνο μιας κρατικοποίησης;

Χρειάζεται άλλη στρατηγική. Ας την ονομάσουμε «Ανάπτυξη Τώρα». Να δαπανούμε μόνον εκεί όπου χρειάζεται πραγματικά. Μπορούμε να καταργήσουμε τις επιδοτήσεις στη γεωργία, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή σε δρόμους και γέφυρες χωρίς να φοβόμαστε μια ύφεση. Αντί να αυξάνουμε περαιτέρω τους φόρους στους «πλουσίους», ας διορθώσουμε τη φορολογική νομοθεσία. Η Ευρώπη πρέπει να εξαλείψει τον φόβο της κατάσχεσης περιουσιών, της διάλυσης του ευρώ και της υποτίμησης των νομισμάτων και τις επενδύσεις από τις χώρες του νότου. Προπαντός, πρέπει να εξαλείψει αυτόν τον ορυμαγδό ρυθμίσεων και τον αυξανόμενο ρόλο της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας.

Πηγή

* Στην φωτογραφία είναι ο Βρετανός οικονομολόγος John Maynard Keynes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου