Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

S&P: Η Ιταλία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εντός Ευρωζώνης


23/3/2012

Στο επίκεντρο της προσοχής των Ευρωπαίων αξιωματούχων παραμένει η Ιταλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων ευρωπαϊκών κρατών της Standard & Poor’s Μόριτς Κρέμερ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αναστρέψιμη» μια αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους, καθώς διατηρεί χαμηλότερα επίπεδα χρέους από την Ελλάδα, ενώ έχει επιδείξει και μεγαλύτερη ικανότητα στη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων. Κατά τον κ. Κρέμερ, η Ιταλία αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο εντός Ευρωζώνης, λόγω «των ιδιαίτερα υψηλών χρηματοδοτικών αναγκών της», οι οποίες υπερέχουν κατά πολύ των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων ασφαλείας, σημείωσε ο κ. Κρέμερ στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το Bloomberg στη Φρανκφούρτη. «Η Πορτογαλία κατά την άποψή μας διατηρεί την ασθενέστερη πιστοληπτική ικανότητα στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται σε κάποια από τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει», ανέφερε λίγο αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg. «Ομως, σε σύγκριση με την Ελλάδα, το χρέος δεν είναι τόσο υψηλό, ενώ η ικανότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τα θεσμικά όργανα στην Πορτογαλία είναι πολύ ισχυρότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και γι’ αυτό θεωρώ ότι διατηρούν μια καλή πιθανότητα να αποφύγουν μια αναδιάρθρωση χρέους».

Ο κ. Κρέμερ σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν αξιολογούνται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα, και συνεπώς αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους λόγω του μικρού μεγέθους τους «δεν ενδέχεται να οδηγήσουν απαραίτητα σε κάποια καταστροφή για το σύνολο της Ευρωζώνης». Εκτός αυτού, προειδοποίησε ότι η επιτυχία των μέτρων, όπως το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στον εφησυχασμό των Ευρωπαίων πολιτικών. «Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέμερ. Οσον αφορά την Ισπανία, τόνισε ότι η δημοσιονομική της πειθαρχία δεν έχει χαλαρώσει, ωστόσο έχει ξεκινήσει το 2012 σε ασθενέστερα των εκτιμήσεων επίπεδα. Σημειώνεται ότι η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υπερέβη χθες για πρώτη φορά σε διάστημα δύο μηνών το επίπεδο του 5,5% λόγω των ανησυχιών για το έλλειμμα και τις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Πάντως, στις ΗΠΑ, Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν με ικανοποίηση τη σταδιακή υποχώρηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. «Κατά τους τελευταίους μήνες, οι χρηματοοικονομικές αναταραχές στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί» εκτίμησε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σημαντική πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης». Χθες, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι δήλωσε «ρεαλιστής» αναφορικά με την Ευρώπη. Οπως εκτίμησε, «υπάρχουν ακόμη βασικά ζητήματα, κυρίως εφαρμογής» στις χώρες με πρόγραμμα λιτότητας. «Πρέπει να υπάρχει η ικανότητα εφαρμογής και πραγματικές δράσεις», κατέληξε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου