Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Πακέτο Μπαρόζο» με άρωμα εκλογών...


8/4/2012

Επιστολή έξι σημείων από τον Πρωθυπουργό προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτεραιότητες για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση

Σχέδιο «εφ' όλης της ύλης» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αμέσως μετά το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα για τον ρόλο της Κομισιόν τα τελευταία δύο χρόνια (ως μέλος της τρόικας), εν όψει και των επερχόμενων εκλογών. Αύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος θα στείλει στον κ. Μπαρόζο απαντητική επιστολή έξι σημείων στην οποία θα περιγράφονται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας. «Τώρα είναι η στιγμή να αποσπάσουμε το καλύτερο που μπορούμε. Ανησυχούν και γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνη για την ύφεση» λέει στο «Βήμα» έλληνας ευρωβουλευτής με γνώση των τελευταίων εξελίξεων.

Η ανακοίνωση του «πακέτου» Μπαρόζο θα γίνει στις 18 Απριλίου από το Στρασβούργο. Στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να εκφραστεί στην κάλπη η δυσαρέσκεια των πολιτών από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας. Κύκλοι της Κομισιόν ευελπιστούν ότι οι ανακοινώσεις Μπαρόζο θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο».
Την ίδια στιγμή τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο αρμόδιος επίτροπος για τα διαρθρωτικά ταμεία Γιοχάνες Χαν ασκούν επιρροή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) -που εδρεύει στο Λουξεμβούργο - ώστε να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση που τηρεί για τη δανειοδότηση της Ελλάδας η οποία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που σταμάτησαν το 2010.
Το πρώτο σημείο της επιστολής Παπαδήμου θα αφορά την ολοκλήρωση των ενεργειών για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δισ. ευρώ ως το 2015 μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Εγγυήσεων.

Στις αρχές Μαΐου οι εμπορικές τράπεζες θα υποδεχθούν τις πρώτες αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Εγγυήσεων για μικρομεσαίους. Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν στην αγορά ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (ως το τέλος του 2013) με ευνοϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα μοχλεύσει πόρους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων επιχειρηματικής κίνησης για οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Τα δάνεια επιχειρηματικής κίνησης, ελάχιστης διάρκειας δύο ετών, θα παρέχουν μια σταθερή βάση κεφαλαίου κίνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θα χρηματοδοτούνται δαπάνες σχετικές με τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης, όπως αγορές πρώτων υλών και εξοπλισμού, διατήρηση αποθεμάτων, μισθοδοσία, σχετιζόμενα γενικά έξοδα, απαιτήσεις πελατών οι οποίες υποστηρίζονται από τιμολόγια ή αντίστοιχα παραστατικά. Για τη λήψη του δανείου θα υποβάλλεται συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ο ΦΠΑ καθώς και δαπάνες που δεν υποστηρίζουν τον εμπορικό κύκλο της επιχείρησης δεν θα είναι επιλέξιμες.
Το δεύτερο και πιο κρίσιμο σημείο θα αφορά το Ταμείο Εγγυήσεων για τα αναπτυξιακά έργα, όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται το ίδιο ομαλά.

ΕΣΠΑ για ανέργους
Σημαντική παράμετρος που συζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες και περιλαμβάνεται στην επιστολή Παπαδήμου είναι η χρησιμοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ανέργων (σημείο 3). Το σχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από έργα του ΕΣΠΑ τα οποία δεν προχώρησαν («νεκρά έργα») και τη χρησιμοποίησή τους για τη στήριξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από νέους που έχουν μείνει άνεργοι. Η επιστολή Παπαδήμου θα περιγράφει, τέλος, τις ενέργειες που έγιναν και σχεδιάζονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα «Ηλιος» και την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.


Δυσαρέσκεια για την ΕΤΕπ
Τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ανώτατα κλιµάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί δυσαρέσκεια για την αρνητική στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις διαπραγµατεύσεις για τη δηµιουργία του χρηµατοδοτικού µέσου, του Ταµείου Επιµερισµού Κινδύνου (RSI), για έργα υποδοµών και παραγωγικών επενδύσεων.
«Η ΕΤΕπ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται λες και είναι η Goldman Sachs, να λέει ότι η Ελλάδα είναι επικίνδυνο μέρος και ότι δεν μπορώ να έχω έκθεση». Αυτό αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας. Προσθέτει τα εξής: «Εχουν ξεχάσει ότι η ΕΤΕπ δημιουργήθηκε από την ευρωπαϊκή οικογένεια για να επεμβαίνει και να βοηθά εκεί που δεν μπορούν οι αγορές».
Τα προβλήματα είναι τρία. Πρώτον, ότι η ΕΤΕπ είναι επιφυλακτική για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα υπό τον φόβο της απώλειας της αξιολόγησης με τριπλό «Α» από τους διεθνείς οίκους. Δεύτερον, η μόχλευση που προσφέρει για το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που θα «βάλει» μέσω ΕΣΠΑ ως εγγύηση η Ελλάδα είναι μόλις 1 προς 1,5, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση. Τρίτον, η ΕΤΕπ θέλει να έχει λόγο για τα έργα που θα επιλεγούν, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ. Επί παραδείγματι, επιθυμεί να χρηματοδοτηθούν έργα στον τομέα της ενέργειας και όχι ορισμένοι οδικοί άξονες τους οποίους χαρακτηρίζει μη χρηματοδοτήσιμους (non bankable).

Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι οι ενεργειακές υποδομές δεν έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης αλλά ενδέχεται να δεχθεί για διαπραγματευτικούς λογούς να ενταχθούν ορισμένες «πράσινες» επενδύσεις στο τελικό πακέτο δανειοδότησης ώστε να υποχωρήσει με τη σειρά της η ΕΤΕπ για βασικούς οδικούς άξονες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου