Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Lagarde: Η κρίση ξεχώρισε τους αποταμιευτές από τους σπάταλους!


9/4/2012

«Η Ευρώπη μοιάζει με μια θάλασσα, στην οποία όταν τραβηχτούν τα νερά της παλίρροιας, μπορεί κανείς να δει ποιοι δεν φοράνε τα μαγιό τους» ανέφερε η Christine Lagarde σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS που μεταδόθηκε χθες και αφορούσε στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

«Η χώρα που έμεινε τελείως γυμνή είναι η Ελλάδα», σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Η χώρα των μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε μισό τρισ. δολάρια χρέους και αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας στην Ευρώπη ένα δίλημμα τύπου Lehman Brothers. Είτε να διασώσουν τους Έλληνες είτε να τους αφήσουν να χρεοκοπήσουν, μια επικίνδυνη περίπτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια οικονομική κατάρρευση».

Σύμφωνα με την Lagarde, υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αλλά αυτό αφορά και στις περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης, συν την Ιρλανδία. «Ας πούμε ότι η Ελλάδα γλίτωσε… στο παρά πέντε» δήλωσε.

Eπιπλέον, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι «όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα αλλά όχι μια κοινή ή έστω πολύ στενά συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μερικά κράτη να πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από τα υπόλοιπα». «Αυτό συνέβη ακριβώς και στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων του Βορρά (Γερμανών, Ολλανδών και Φιλανδών), που σκληρά εργαζόμενοι, έχουν προοπτικές και ζουν λιτά και των Ευρωπαίων του Νότου (Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιταλών), που είναι πολύ χαλαροί για τη δουλειά, το χρήμα και το να πληρώνουν φόρους», ανέφερε η Lagarde.

Σύμφωνα με την ίδια, ο παραπάνω διαχωρισμός δεν είχε ιδιαίτερη σημασία μέχρι το 2008, αλλά μετά την κρίση ξεχώρισαν οι αποταμιευτές από τους σπάταλους.

Πηγή

Η ''ανάλυση'' της επικεφαλής του ΔΝΤ φτάνει ή και ξεπερνά τα όρια του ρατσισμού.
Ας δούμε τι είπε ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ Στρος Καν τον οποίο διαδέχθηκε η κ. Λαγκάρντ:

''Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.'' (Πηγή)

Οπότε όλα τα στερεότυπα για τους ''τεμπέληδες, φοροφυγάδες, απατεώνες'' Έλληνες πέφτουν στο κενό. Φταίει το ευρώ και η εσωτερική υποτίμηση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Παρεπιπτόντως η μαύρη οικονομία στην Γερμανία της κοστίζει 250 δις ευρώ τον χρόνο, όσο περίπου το ελληνικό ΑΕΠ (Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου