21/10/2013
Σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ το χάσμα πλούσιων και φτωχών, 48 εκατ. χωρίς υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη - 132,1 εκατομμύρια Αμερικανοί στερούνται αποταμιεύσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών τους τριών μηνών σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, ή χρειαστεί επειγόντως να νοσηλευτούν
Το μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ σήμερα είναι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, της σπονδυλικής στήλης του έθνους αυτού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για οικονομική γενοκτονία, όταν παρατηρούν τα νούμερα που απεικονίζουν τη νέα σκληρή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό έχει πέσει στο 63,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1978.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου από το Georgetown University Center on Education and the Workforce, μόνον το 47% των ενηλίκων εργάζονταν με όρους πλήρους απασχόλησης το 2012. Οπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, «η σημερινή μεσαία τάξη μοιάζει με αυτούς που ζούσαν στη φτώχεια όταν ήμουν εγώ πρόεδρος».
Απολύσεις
Οχι τυχαία λοιπόν, το Gallup καταμέτρησε πρόσφατα τα χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ από το 2008, οι λιανικές πωλήσεις και οι πωλήσεις αυτοκινήτων πηγαίνουν άσχημα και οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν 387.384 απολύσεις το 9μηνο του 2013 (τον Σεπτέμβρη οι απολύσεις ήταν 19% περισσότερες από πέρσι). Κι αυτά όλα συμβαίνουν ενώ:
1Το μέσο οικογενειακό εισόδημα στις ΗΠΑ μειώνεται για 5 συνεχόμενα έτη στη σειρά.
2Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη χώρα έχει ανέλθει σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.
3 Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, το 20% των Αμερικανών δεν είχαν κάποια στιγμή μέσα στο 2012 αρκετά χρήματα για να αγοράσουν φαγητό για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Το ποσοστό αυτό είναι οριακά μικρότερο από το κορυφαίο 20,4% που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2008.
4 Σήμερα το 1 στα 5 νοικοκυριά στις ΗΠΑ ζει χάρις στα κουπόνια συσσιτίων και ο χειμώνας αυτός προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος.
5 Η πλειονότητα των μαθητών στα δημόσια σχολεία 17 ομόσπονδων κρατιδίων - το 1/3 από τα 50 συνολικά των ΗΠΑ - είναι οικογενειών χαμηλού εισοδήματος και δικαιούνται δωρεάν ή φθηνότερων γευμάτων. Με άλλα λόγια, η Αμερική μεγαλώνει πια ένα έθνος παιδιών σημαδεμένων από τη φτώχεια.
6 Το 2012 στις ΗΠΑ υπήρχαν 48 εκατομμύρια άτομα χωρίς υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό το 15,4% του πληθυσμού, ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, στο Τέξας ανέρχεται σε 24,6% ανασφαλίστων.
7 Σήμερα το 15% τουλάχιστον των Αμερικανών ζουν μέσα στη φτώχεια. Ομως οι άνθρωποι που στερούνται ρευστής διαθέσιμης περιουσίας, που είναι δηλαδή φτωχοί καθώς δεν έχουν τραπεζικές καταθέσεις, ανέρχονται στο 43,9% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει πως 132,1 εκατομμύρια Αμερικανοί στερούνται αποταμιεύσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών τους τριών μηνών σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, ή χρειαστεί επειγόντως να νοσηλευτούν, ή να αντιμετωπίσουν κάποια άλλη μορφή κρίσης.
Εκτη πιο πλούσια
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η 6η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο (μετά τις Κατάρ, Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη, Νορβηγία, Μπρουνέι), με όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Οταν, όμως, μία τόσο πλούσια χώρα και ηγέτιδα δύναμη εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τον ίδιο τον πληθυσμό της, τι καλό μπορεί να περιμένει ο κόσμος από αυτή;
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου