Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά…


21/10/2013

Σε πορεία υπέρβασης της κρίσης βρίσκεται η ευρωζώνη. Tο ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,9%, σύμφωνα με την Ernst & Young. Κινδύνους για τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης από την ανεργία βλέπει ο Κλ. Φουστ.

«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στο πεδίο της οικονομίας για τις χώρες της κρίσης» εκτιμά ο Γκέοργκ Γκραφ Βαλντερζέε επικεφαλής της συμβουλευτική εταιρείας επιχειρήσεων Ernst & Young στις γερμανόφωνες χώρες. Η οικονομία στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα ανακάμψει ελαφρά του χρόνου, ενώ μεγαλύτερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γαλλία, που σύμφωνα με τις προγνώσεις θα κινηθεί στο 1%.


Η γερμανική ανάκαμψη θα ευνοηθεί από την αύξηση των εξαγωγών

Η ατμομηχανή της ανάκαμψης στην Ευρώπη θα είναι η Γερμανία, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η εφημερίδα Die Welt, που επικαλείται την έκθεση της Ernst & Young. «Και η γερμανική οικονομία είναι ενώπιον μιας σαφούς ενίσχυσης της ανάπτυξης», επισημαίνει ο Γκέοργκ Γκραφ Βαλντερζέε. Οι εκτιμήσεις της Ernst & Young για τη γερμανική οικονομία το 2014 κινούνται στο 1,7% και συμπίπτουν σχεδόν με τις αντίστοιχες προγνώσεις των εγκυρότερων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας που προβλέπουν ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%.

Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι που δεν αποκλείει ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία να φτάσει την επόμενη χρονιά το 2%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γερμανική ανάκαμψη θα ευνοηθεί από την αύξηση των εξαγωγών και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Έτσι, οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 3,5% το 2014 και οι επενδύσεις κατά 4,2%.


Η ανεργία θέτει σε κίνδυνο την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης

Τόσο η Γερμανία όσο και η ευρωζώνη θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου θα κινηθεί στο 5,4% την επόμενη χρονιά (2013: 2,3%). Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις της ανάκαμψης και στην αγορά εργασίας της Γερμανίας και των ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης. Αντίθετα, στις χώρες της κρίσης η ανεργία θα συνεχίσει να είναι υψηλή. Παρά την σχετική ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια και θα είναι κατά 70% υψηλότερη σε σχέση με το 2007. Όπως αναφέρει η Die Welt, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 29%. Ακολουθεί η Ισπανία με 28% και η Κύπρος με 24%.

Ο μεγάλος αριθμός των ανέργων μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. «Η υψηλή ανεργία εγκυμονεί τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της πολιτικής υποστήριξης προς την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη», επισημαίνει ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ernst & Young και προσθέτει: «Εάν αυτό συμβεί, θα τεθεί σε κίνδυνο η θετική οικονομική εξέλιξη, για την οποία κάνουν λόγο οι προγνώσεις».


Κίνδυνος πολιτικών κρίσεων σε Ελλάδα και Ιταλία

«Τεράστιους κινδύνους» για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη διακρίνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Μιλώντας στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση „WirtschaftsWoche“ ο Φράτσερ αναφέρει ότι η ανάπτυξη που παρατηρείται τώρα στην ευρωζώνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Γερμανία. Σε άλλες χώρες η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης και νέων προβλημάτων με υπερχρεωμένες τράπεζες. «Οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν σε πολλές χώρες μέχρι τα τέλη του 2014», τονίζει ο πρόεδρος του DIW, προσθέτοντας ότι «στην επικείμενη αξιολόγηση των τραπεζών από την ΕΚΤ μπορεί να υπάρξουν μερικές κακές εκπλήξεις». Επιπλέον, γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικών κρίσεων, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου