Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

FT: Διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τρόικα


17/10/2013

Σαφή διαφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν οι FT. Το παζάρι για τα νέα μέτρα, οι ανησυχίες για τα έσοδα του 2014 και οι διαπραγματεύσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την 6ετή πλέον ύφεση. Η τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας αφού προσδιόρισε ότι το προβλεπόμενο κενό στο τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.

«Υπάρχει σαφής διαφωνία» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει: «Η Τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα αλλά έχουμε φτάσει το όριο στις οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών». «Οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη βιώσιμες… τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους μέσα σε πέντε χρόνια» προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Η διαμάχη προκύπτει ενώ η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο που συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης των 173 δισ. ευρώ. Τα hedge funds επενδύουν σημαντικά στα warrants των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Οι αγορές αντικατοπτρίζουν την πρόοδο με την σταθεροποίηση της οικονομίας» δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank και συμπληρώνει: «Υπάρχον ακόμη εκκρεμή ζητήματα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες».

Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού χάρη στα υψηλότερα έσοδα και τον αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες, παρά τις υπερβάσεις στη δημόσια υγεία και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων στο ΙΚΑ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο εκτροχιάστηκε από δύο αποφάσεις της τελευταίας στιγμής: τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και το πάγωμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις για τους ένστολους – ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία και ακτοφυλακή.

«Υπήρχε ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική αντίδραση να συμπεριληφθούν οι ένστολοι στο ενοποιημένο μισθολόγιο που έχει ήδη υιοθετηθεί για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν ότι μπορεί να μην επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων για τον επόμενο χρόνο καθώς υπάρχουν αναβολές στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία της τρόικας για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής «κινητικότητας» με χαμηλότερο μισθό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης εάν δεν βρουν άλλη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο – αντικαθιστώντας πολλούς άλλους φόρους που συνήθως εισπράττονται μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές – θα πετύχει τον στόχο εσόδων που έχει τεθεί στα 3 δισ. ευρώ.

«Η εισαγωγή ενός νέου φόρου πάντα βρίθει προβλημάτων, κυρίως λόγω της γραφειοκρατικής ανεπάρκειας. Ο συγκεκριμένος όμως, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντική αντίδραση από τους φορολογούμενους», δηλώνει οικονομικός αναλυτής που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου