Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

FT: Η Αφρική «υιοθετεί» τα ισλαμικά ομόλογα


16/10/2013

Πως διευρύνεται η αγορά των ισλαμικών ομολόγων και των άλλων "εργαλείων" χρηματοδότησης που εναρμονίζονται με τη σαρία. Οι στόχοι για τα έργα υποδομών. Ρεκόρ στις διεθνείς εκδόσεις sukuk, με άνοδο 60% στα 140 δισ. δολάρια.

Η Αφρική για πρώτη φορά «αγκαλιάζει» σε μεγάλο βαθμό την ισλαμική χρηματοδότηση, καθώς οι χώρες της επιχειρούν να αξιοποιήσουν τους εύπορους επενδυτές της Μέσης Ανατολής για να χρηματοδοτήσουν μεγάλα προγράμματα υποδομών.

Η αγορά των sukuk, όπως ονομάζονται τα ισλαμικά ομόλογα που εναρμονίζονται με τον νόμο της σαρία, τονώθηκαν έντονα πρόσφατα, όταν η Νιγηρία έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής που αξιοποίησε την ισλαμική αγορά ομολόγων, η οποία ανέρχεται στα 100 δισ. δολ. ετησίως, για να ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα η Σενεγάλη.

Η Αφρική φιλοξενεί σχεδόν 400 εκατ. Μουσουλμάνους –το ένα τέταρτο του διεθνούς πληθυσμού τους- αλλά μέχρι σήμερα μόνο η Γκάμπια και το Σουδάν έχουν εκδώσει sukuk, και επρόκειτο για μικρά ποσά για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η νιγηριανή έκδοση sukuk ήταν επισης σχετικά μικρή στα 62 εκατ. δολ. αλλά σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας τάσης.

Η Σενεγάλη ανακοίνωσε ότι έχει σχέδιο έκδοσης 200 εκατ. δολ. sukuk το 2014 με την υποστήριξη της Islamic Development Bank.

Η χρήση της ισλαμικής χρηματοδότησης στην ήπειρο θα αυξηθεί παραπάνω, καθώς αρκετές βόρειες και υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, μεταξύ των οποίων Μαρόκο, Τυνησία, Νότιος Αφρική και Κένυα, δημιουργούν το νομικό υπόβαθρο που θα τους επιτρέψει την έκδοση sukuk.

Οι κεντρικές τράπεζες της Νιγηρίας και του Μαυρικίου είναι επίσης μέτοχοι στην Islamic Liquidity Management Corp, που έχει αρχίσει να εκδίδει ισλαμικά ομόλογα για να βοηθήσει τις ισλαμικές τράπεζες.

Τραπεζίτες και νομικοί εκφράζουν την επιφύλαξη ότι ο κλάδος βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο και θα περάσουν πολλά χρόνια για να μεταδοθεί η ισλαμική χρηματοδότηση σε όλη την ήπειρο.

Αν χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης η ανάπτυξη των εκδόσεων κρατικών ομολόγων σε δολάρια, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να κερδίσει η ισλαμική χρηματοδότηση την ευρεία αποδοχή. Οι Σεϋχέλλες και η Γκάνα ήταν οι πρώτες χώρες της ηπείρου εκτός Νοτίου Αφρικής που εξέδωσαν ομόλογα σε ξένο νόμισμα το 2006 και 2007 αντιστοίχως, όμως οι άλλες χώρες δεν ακολούθησαν μέχρι το 2011-12.

Ο Amadou Sy του Brookings Institution που έχει διατελέσει και στο ΔΝΤ, σχολιάζει ότι με τις εκδόσεις sukuk η Αφρική θα βοηθηθεί να πληρώσει προγράμματα κατασκευής υποδομών ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

«Κυκλοφορεί πολύ χρήμα εκεί έξω: Χρήμα από τον αραβικό κόλπο, από την Islamic Development Bank, αλλά και από την Μαλαισία και την Ινδονησία.»

Εκτός από τα ισλαμικά ομόλογα, οι χώρες της Αφρικής μελετούν και άλλα επενδυτικά εργαλεία που είναι εναρμονισμένα με τους νόμους της σαρία.

Και οι αφρικανικές χώρες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ισλαμική χρηματοδότηση, γιατί το κόστος δανεισμού είναι συγκριτικά φθηνότερο λόγω της υψηλής ζήτησης, ειδικά από την Μ. Ανατολή, σχολιάζουν οι αναλυτές. Τα sukuk δεν φέρουν επιτόκιο, καθώς το απαγορεύει ο ισλαμικός νόμος, και η δομή τους είναι η πλέον κατάλληλη για χρηματοδότηση έργων υποδομών.

Οι διεθνείς εκδόσεις sukuk ανήλθαν στο ρεκόρ των 140 δισ. δολ. πέρσι με άνοδο 60% από το 2011 και κυρίαρχες στις εκδόσεις την Μαλαισία, την Ινδονησία και την Σαουδική Αραβία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου