16/10/2013
Η ταραχή που προκάλεσε o Joerg Asmussen στην κυβέρνηση, μιλώντας για δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα το 2014, δεν λέει να κοπάσει.
Μαξίμου και Χ.Τρικούπη στήνουν σκηνικό «μεγάλης κόντρας» της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών, τους οποίους προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων μέτρων –αν και εσχάτως προσθέτουν στη φράση τη λέξη «οριζόντιων».
Ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες (μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης σήμερα») είπε πως «δεν υπάρχει ένωση εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και υπευθυνότητα», επικαλούμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες.
Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Κάρολο Παπούλια, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη στάση» των ευρωπαίων εταίρων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα αντιμετωπισθούν τα ανοικτά ζητήματα.
Επ΄αυτού, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση (σ.σ. που αναμένεται να σχηματισθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου) θα «σηκώσει μανίκια» για το ελληνικό θέμα.
Επιμήκυνση
Όπως σημείωνε το “Κεφάλαιο” του προηγούμενου Σαββάτου, διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εμφανίζουν ως αποκρυσταλλωμένες αποφάσεις της γερμανικής καγκελαρίας, τα συγκεκριμένα βήματα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με το μοντέλο της “επιμήκυνσης”.
Το “πακέτο” έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να δίνει πολιτική στήριξη στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση, τέτοια που να της επιτρέπει να βάζει στην ατζέντα της ακόμα και το ενδεχόμενο αναβάπτισής της με πρόωρες εκλογές πολύ πριν από τις ευρωεκλογές...
Βασικός άξονας είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εργαλείο την επιμήκυνσή του κατά 20 επιπλέον χρόνια (πέραν της 30ετίας που ισχύει σήμερα) τόσο στο κομμάτι των διακρατικών δανείων του πρώτου Μνημονίου (περί τα 60 δισ. ευρώ) όσο και στο κομμάτι των δανείων του EFSF (που φθάνει τα 130 δισ. ευρώ).
Η “επιμήκυνση” αυτή, με μία σημαντική περίοδο χάριτος που θα αγγίζει την δεκαετία, περιορίζει τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μόνο στις αποπληρωμές του δανείου από το ΔΝΤ.
Αυτές είναι υψηλές κατά τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά μπορούν, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, να καλυφθούν από τα υπόλοιπα του δανείου του Οργανισμού.
Η επιμήκυνση αυτή θα υλοποιηθεί με ένα μακροπρόθεσμο 50ετές ομόλογο για το οποίο ήδη έχει αρχίσει ο σχεδιασμός και η ανίχνευση των προθέσεων των αγορών (όπως παρουσίασαν σε αναλυτικά ρεπορτάζ το «Κεφάλαιο» της 5ης Οκτωβρίου και το Capital.gr).
Ανακύκλωση ομολόγων
Για να απαλλαγεί μάλιστα το ελληνικό δημόσιο ακόμα και από τις αποπληρωμές των παλιών ομολόγων που έχουν επιβιώσει από το PSI+ και των οποίων οι λήξεις συνεχίζονται, ετοιμάζεται ένα σχέδιο ανακύκλωσης των ομολόγων αυτών με μία τεχνική που να οδηγεί σε αύξηση της τιμής τους και μείωση των αποδόσεων, σε διάρκειες εξόφλησης που να διευκολύνουν το ελληνικό δημόσιο.
Σε όλα τα σκέλη αυτής της αναδιάρθρωσης βασικό στοιχείο είναι η δραστική μείωση των επιτοκίων και η χρήση τίτλων “zero coupon”. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι δεν έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στοιχεία για το πως θα “εμπλακεί” στην αναδιάρθρωση αυτή ο ESM και με τι όρους εγγύησης για την διαμεσολάβησή του.
Ο ρόλος του μεσεγγυητή στον σχεδιασμό αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθώς θα προσδιορίσει το “κρυφό” κόστος αυτής της αναδιάρθρωσης, το ποιος θα το σηκώσει και με τι ανταλλάγματα.
Τα τρία «κενά»
Η “εξυπηρέτηση” αυτή από την πλευρά της νέας γερμανικής κυβέρνησης που θα περάσει μέσα από τις αποφάσεις του Eurogroup από τον Νοέμβριο μέχρι και την άνοιξη του 2014, θα απαντά στα ερωτηματικά που μέχρι σήμερα μένουν ανοικτά για τα τρία “κενά”, το δημοσιονομικό του 2014, το χρηματοδοτικό μέχρι το 2016 και το “κενό” της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέχρι το 2016.
Ο σχεδιασμός δεν σταματά βέβαια εκεί. Η πολιτικά “έγκαιρη” δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης του χρέους δρομολογεί κατά τους εμπνευστές του “master plan” την δυνατότητα αναβάπτισης της σημερινής κυβέρνησης μέσα από εκλογές.
Αποκρατικοποιήσεις - πλειστηριασμοί
Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν προκύψει ως ασφαλής δυνατότητα, θα δώσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη ισχύ να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, εισάγοντας μηχανισμούς που θα μεταφέρουν την διαδικασία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων σε φορέα που θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με άμεση εμπλοκή της τρόικα), χωρίς τυπικά να καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ...
Παράλληλα θα δρομολογηθεί η “αξιοποίηση” των προβληματικών στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες (με πώλησή τους) και η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών (υπό όρους και της πρώτης κατοικίας).
Μια διαδικασία που στοχεύει στο να ενισχύσει το κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών και να διευκολύνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σ΄ αυτές ώστε να αρχίσει σταδιακά στο ορατό μέλλον η επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης στο ΤΧΣ και να διευκολυνθεί η απομόχλευση του δημόσιου χρέους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου