7/1/2014
«Συνταγή» Ομπάμα
Η «συνταγή» εξόδου από την κρίση αποτελεί εδώ και μήνες το μεγαλύτερο... αγκάθι στη σχέση του Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει οπαδός της ανάπτυξης με κάθε μέσο (ακόμη κι αν αυτό το μέσο σημαίνει τύπωμα χρημάτων και οδηγεί σε άνοδο του πληθωρισμού), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος είναι οπαδός της σκληρής λιτότητας με άκαμπτες αντιπληθωριστικές εμμονές...
Νέες ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία, ώστε να προχωρήσει σε αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και να αποδεχθεί μια βαθύτερη τραπεζική ένωση, αναμένεται να ασκήσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης στάσεις στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ο κ. Λιου πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τον οποίο θα ζητήσει να μάθει ποια οικονομική στρατηγική προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται περίπου δύο μήνες μετά την εξαμηνιαία νομισματική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατηγορούσε τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για τα τεράστια, βασισμένα στις εξαγωγές, πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί αποπληθωριστική τάση για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Προσαρμογή
«Η ισχνή ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία νομίζουμε πως έχει εμποδίσει την ισχυρότερη, πιο ισορροπημένη προσαρμογή στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε εν όψει της επίσκεψης Λιου ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανία είχε αντεπιτεθεί, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ανισορροπίες που να χρειάζονται διόρθωση και πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της «δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας» για την ίδια τη Γερμανία, για την ευρωζώνη ή την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Λιου πιθανότατα θα λάβει και τώρα παρόμοια απάντηση, καθώς με την οικονομία τους να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και την ανεργία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν καμία ανάγκη για σημαντικές αυξήσεις στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να εξεταστούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και θα ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα.
Ο κ. Λιου ξεκινά σήμερα την περιοδεία του από το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μια πιο ισορροπημένη στρατηγική ανάπτυξης. Αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον κ. Σόιμπλε και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Λισαβόνα.
Μήνυμα προς Ευρωπαίους
Κύριος στόχος του 57χρονου «τσάρου» της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος συνηθίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει την προβολή, είναι να μπει τάξη στα βιβλία των κρατικών ταμείων. Και απ' ό,τι φαίνεται, όχι μόνο στα ταμεία της χώρας του... Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού ο Τζακ Λιου είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας.
Πεποίθηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, «μετρ» επί των θεμάτων του προϋπολογισμού, είναι πως «λιτότητα και ανάπτυξη δεν ταιριάζουν», ενώ όπως επανειλημμένως έχει πει η ευρωζώνη οφείλει να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να προχωρήσει σε τραπεζική ενοποίηση. Ο δεινός .... σκακιστής, στον οποίον έχουν προσάψει το προσωνύμιο του «σκληρού και επίμονου διαπραγματευτή», πιστεύει πως «η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει προσεκτικά τα μακροοικονομικά εργαλεία της για να καθοδηγήσει ανοδικά την ανάπτυξη και πτωτικά την ανεργία».
Σημειώνεται πως ο Τζακ Λιου διετέλεσε στέλεχος της Citigroup, ενώ θήτευσε ως σύμβουλος του παλαιού προέδρου της αμερικανικής Βουλής Τιπ Ο'Νιλ, ο οποίος θεωρείτο σύμβολο της διακομματικής συνεργασίας. Ήταν υπεύθυνος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού κατά τη δεύτερη θητεία του Μπιλ Κλίντον, καθώς και τα δύο τελευταία χρόνια.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου