7/1/2014
Μικρά θα είναι τα οφέλη από την εφαρμογή του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, εκτιμά ο καθηγητής του London School of Economics κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα αναμενόμενα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν ετησίως τα 7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 70 εκατομμυρίων που προϋπολογίζει η κυβέρνηση. Με σχετικές του δηλώσεις θεωρεί ότι -στην καλύτερη περίπτωση- θα μπορούσαν να εισπραχθούν 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Λόγω της εξαίρεσης, όμως, των χρονίως πασχόντων, το μέτρο θα αποδώσει πολύ λιγότερα, καθώς το 70% έως 80% των 1,3 εκατομμυρίων εισαγωγών που γίνονται κάθε χρόνο αφορά χρονίως πάσχοντες.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι την επιβάρυνση δεν θα τη νιώσουν τα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σημειώνει, δε, ότι το μνημονιακό αυτό μέτρο θα μπορούσε να έχει αλλάξει, έπειτα από συζητήσεις και διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το «εισιτήριο» έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των φορέων της Υγείας. Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας. Προαναγγέλλει, δε, κινητοποιήσεις.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) το χαρακτηρίζει «καταστροφικό», αναφέροντας ότι χιλιάδες ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία, διότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα εν λόγω ποσά.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι η δημόσια Υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα.
Πρόταση από ΙΣΑ
Την αντίθεσή του στο «εισιτήριο» των 25 ευρώ εκφράζει και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), το οποίο προτείνει επτά ισοδύναμα μέτρα:
- Κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση. Προτείνεται να βασιστεί στη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλληλοενημέρωσης του TAXIS (Εφορία) με την ΗΔΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) για την ανάπτυξη μίας κλιμακωτής επιβάρυνσης των ασθενών βάσει εισοδήματος, και όχι αδιακρίτως, με εξαιρέσεις τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
- Πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο.
- Δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης Δημόσιας Υγείας, ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
- Προαγωγή του θεσμού της ημερήσιας νοσηλείας (one day clinic) στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
- Επέκταση και ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στα πλαίσια της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική.
- Δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, όπου θα παρακολουθούνται οι άρρωστοι σε δομές βραχείας νοσηλείας ή στις οποίες και θα εκτελούνται φαρμακευτικές αγωγές.
- Μέχρι οι προτάσεις να φέρουν λύσεις μέσα από τα ισοδύναμα μέτρα, ο ΙΣΑ προτείνει -ως ελάχιστο μέτρο- να εξαιρεθούν από τα 25 ευρώ και οι άνεργοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου