20/1/2014
Η Deutsche Bank κάνει αγώνα για να απαλλαχθεί από τον κακό παλαιό εαυτό της. Το β΄τρίμηνο του 2013 έκλεισε με ζημιές, όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά. Η εξέλιξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014.
Με ζημιές έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα τη Ευρώπης. Συγκεκριμένα οι ζημίες προ φόρων ανέρχονται στα 1,15 δις ευρώ. Έτσι τα ετήσια κέρδη της τράπεζας συρρικνώθηκαν στα 315 εκ. ευρώ , ποσό που σε σχέση με τα εξαιρετικά ισχνά οικονομικά αποτελέσματα το 2012 είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αλλά πολύ κατώτερα των προβλέψεων από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.
Οι αιτίες
Η ανακοίνωση της Deutsche Bank έγινε αιφνίδια χθες βράδυ (19.01), την ώρα μάλιστα που το Spiegel Online έγραφε ότι επίκειται ειδικός έλεγχος από τη γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή BAFIN προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σύμφωνα με την τράπεζα μια από τις κύριες αιτίες για αυτή την εξέλιξη είναι τα υψηλά ποσά που δαπάνησε για τη διευθέτηση νομικών διαφορών με πελάτες της σχετικά με υποθέσεις εξαπάτησης με προϊόντα ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ αλλά και με τις προσπάθειες να χειραγωγήσουν βασικούς δείκτες επιτοκίων. Το ύψος των ποσών που δαπανήθηκαν μόνο για αυτά, ανήλθε στα 2,45 δις ευρώ. Επί πλέον, η τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφή επικίνδυνων στοιχείων από το ενεργητικό της (risky assets) και σε εκκαθάριση δραστηριοτήτων. Κάτω των προσδοκιών ήταν και ο κύκλος εργασιών με ομόλογα καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν εξαιρετικά συγκρατημένα περιμένοντας αλλαγή στην πολιτική του φθηνού χρήματος από τη FED.
Δύσκολα και το 2014
Το νέο ηγετικό δίδυμο της τράπεζας, ο Γιούργκεν Φίτσεν και ο Ανσού Γιάιν, επιχείρησε μάλιστα να παρηγορήσει από τώρα τους επενδυτές για το 2014. «Περιμένουμε ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά νέων προκλήσεων, που θα χρειαστούν πειθαρχημένη αντιμετώπιση, είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι το 2015 θα επιτύχουμε τους στόχους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το 2013 ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά, κατά την οποία η τράπεζα επένδυσε στην μελλοντική της ανάπτυξη και στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού της, αλλά επίσης χρειάστηκε να επεξεργαστεί τα βάρη από το παρελθόν της κι αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο διακηρυγμένος στόχος των δύο διευθυνόντων συμβούλων, που ανέλαβαν τα ηνία από τον Γιόζεφ Άκερμαν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τράπεζας με βαθιές και τολμηρές τομές και να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα που απέκτησε η Deutsche Bank μετά από σειρά σκανδάλων εντός και εκτός Γερμανίας.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου