Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών


21/2/2014

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 μονάδες, είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυσή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην απασχόληση επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών, αφού η κυβέρνηση δεν τα συνδέει με «ανταλλάγματα» για παύση απολύσεων ή νέες προσλήψεις. Αρκείται σε εκκλήσεις, κυρίως προς τη βιομηχανία, για λήψη αποφάσεων ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.

Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Θανάσης Σκορδάς, Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Δύο σενάρια για τη μείωση των εισφορών

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες εκκρεμεί και είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι.Βρούτσης.

Ενόψει δε της επανεκκίνησης των συζητήσεων με την τρόικα, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το κόστος για την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ και αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1%, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων).

Ωστόσο, τόνισαν ότι το τελικό κόστος του μέτρου θα είναι μικρότερα, καθώς από αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται αν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις. Εξετάζονται δηλαδή δύο σενάρια: Το πρώτο είναι η εφάπαξ μείωσή του μέχρι το τέλος του 2014 και το δεύτερο η σταδιακή μείωσή του κατά 1,3% ετησίως μέχρι το 2016.

Δρομολογούνται τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος

Στη Διϋπουργική συζητήθηκε και η υλοποίηση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη. Όπως ειπώθηκε, ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου.

Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου