8/2/2014
Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια από την εποχή του πολέμου. Φτώχεια, ανεργία και διαφθορά «έβγαλαν» στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους στις μεγάλες πόλεις της Βοσνίας.
Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν σε πολλές περιοχές της χώρας βίαιη μορφή. Στο Σεράγεβο, διαδηλωτές πυρπόλησαν χθες το βράδυ το προεδρικό μέγαρο. Από την φωτιά καταστράφηκε και το Αρχείο της χώρας, στο οποίο φυλάσσονταν ντοκουμέντα από την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Τούζλα, τουλάχιστον εκατό κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν έφοδο στο μέγαρο της περιφερειακής διοίκησης και έβαλαν φωτιά. Περίπου 5 χιλιάδες διαδηλωτές που παρακολουθούσαν την έφοδο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες. Στην Ζένιτσα, σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών και 30 διαδηλωτών. Συνολικά, 150 είναι οι τραυματίες από τα εκτεταμένα επεισόδια. Εξ αυτών οι 80 στο Σεράγεβο.
Στο Μόσταρ, η οργή των διαδηλωτών έπληξε και τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων. Πυρπολήθηκαν τόσο το κτήριο που στεγάζεται το κροατικό HDZ, όσο και εκείνο του βοσνιακού SDA.
Το κόστος των ζημιών υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα νούμερα.
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις έδωσε η ιδιωτικοποίηση βιομηχανικών μονάδων στην Τούζλα
Πρόκειται για τις μαζικότερες διαδηλώσεις από την εποχή του πολέμου στη Βοσνία και συνιστούν έκφραση απόγνωσης και αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική εξαθλίωση στη χώρα τους και τη διαφθορά της πολιτικής ηγεσίας, η οποία αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την οικονομική κατάσταση.
Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και εξέδωσε ανακοινωθέν, στο οποίο εκφράζεται η κατανόηση της πολιτικής ηγεσίας για την δυσαρέσκεια των πολιτών από την αρνητική κοινωνική κατάσταση που επικρατεί. Ταυτόχρονα, το Προεδρείο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν χρήση βίας και καταδίκασε τα βίαια επεισόδια.
Την αφορμή για τις κινητοποιήσεις των πολιτών έδωσε η ιδιωτικοποίηση βιομηχανικών μονάδων στην πόλη Τούζλα, η οποία συνοδεύθηκε από μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Σύντομα τα επεισόδια, που ξεκίνησαν ως εκδηλώσεις αλληλεγγύης, επεκτάθηκαν σε 20 πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αναλυτές είχαν προειδοποιήσει από καιρό για το ενδεχόμενο επεισοδίων εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου