6/2/2014
Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας τέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Φραγκφούρτη.
Ο Έλληνας υπουργός είχε συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και Γερμανούς επιχειρηματίες. «Ήταν μια επίσκεψη που σκοπό είχε να μεταφέρει στη λέσχη επιχειρηματικότητας και στους άλλους συνομιλητές μου τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και του εξωτερικού ισοζυγίου και της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε στην Deutsche Welle o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συναντήσεις του.
Στην ομιλία του ενώπιον Γερμανών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών εταιρειών στην λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft», ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στις προόδους που σημείωσε η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε ότι η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατ. ευρώ. «Ήρθα για να σπάσω τα στερεότυπα, που έχετε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο υπουργός. Λίγο αργότερα, στο μικρόφωνο της Deutsche Welle εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλητές του «αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά πράγματα στην Ελλάδα».
Πρόσκληση για γερμανικές επενδύσεις
Όπως υπογράμμισε, μέχρι τώρα, έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85 % της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και προσκάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκθέτοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας στους διάφορους τομείς της οικονομίας. «Ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δυναμικό της γερμανικής οικονομίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Γερμανία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.
Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς εστιάστηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες, στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα εάν η πολιτική κατάσταση εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας στη συνάντηση με Βάιντμαν
Πιο εξειδικευμένη ήταν η συζήτηση με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και άλλα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και περιστράφηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στην δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, στις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και τα προβλήματα που σημειώνονται στη συνεργασία με την Τρόικα των δανειστών, δηλαδή τους λόγους που δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης. Μολονότι η Bundesbank δεν σχολιάζει επισήμως το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη θέλουν τη συζήτηση να έχει επικεντρωθεί στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, «τα οποία σύντομα θα επιβεβαιώσει και η Τρόικα». Σύμφωνα με το Γιάννη Στουρνάρα, δεν έγινε συζήτηση με τα στελέχη της Bundesbank για το ζήτημα του χρέους και το ελληνικό αίτημα για την ελάφρυνσή του. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τον Έλληνα υπουργό «να υπενθυμίζει πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του τη δέσμευση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, για την ελάφρυνση του χρέους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα δεν έθεσαν το ζήτημα της «άπαξ εισφοράς» των ευπόρων Ελλήνων για την αντιμετώπιση του χρέους, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο Έλληνας υπουργός, οι συναντήσεις του δεν σχετίζονται με την σεναριολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο αναφέρεται διαρκώς ο γερμανικός τύπος επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου