Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Reuters: «Μη δείχνετε τσιγκουνιά απέναντι στην Ελλάδα»


6/2/2014

Συστήνει «γενναιοδωρία» στους δανειστές

«Συμβουλή» προς τους δανειστές της Ελλάδας να προσπαθήσουν να φανούν γενναιόδωροι ενόσω επιχειρούν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας, δίνει αρθρογράφος του Reuters.

«Οι δανειστές συζητούν πόσο θα πρέπει «να το τραβήξουν» για να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους χωρίς να παραδέχονται ότι ένα άμεσο κούρεμα θα ήταν καλύτερο» αναφέρει αρθρογράφος του Reuters, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, οι ιδέες που εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, «οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε μια τσιγκούνικη προσέγγιση», γράφει ο συντάκτης.

«Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν υποσχεθεί ότι τον Απρίλιο θα εξετάσουν κάποια μορφή νέας ελάφρυνσης του χρέους. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια που πληρώνει για το χρέος της η Ελλάδα, μια επιμήκυνση των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ» γράφει το Reuters.

«Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο». Ωστόσο ο κρίσιμος παράγοντας είναι αν θα συμβάλλει στην μείωση του χρέους από άνω του 170% του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, διερωτάται ο συντάκτης, προσθέτοντας: «Αν αυτό κριθεί πειστικό, οι ξένοι επενδυτές μπορεί να αρχίζουν να αγοράζουν ελληνικό χρέος: τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία. Αλλά (το μέτρο) θα είναι αρκετό μόνο αν αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του παρόντος χρέους της Ελλάδας».

«Οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν γενναιόδωρες τάσεις. Από τον Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται με την Αθήνα την εκταμίευση της (επόμενης) δόσης από το πακέτο βοήθειας. Οι δανειστές έχουν το νου τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου που μπορεί να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές και ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θέλουν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης να ζητήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις» επισημαίνει το άρθρο και προσθέτει:

«Ωστόσο, οι Έλληνες νιώθουν ότι η πτώση 9 μονάδων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού μετά από τρία χρόνια άγριας λιτότητας, αξίζει μια χαλαρότητα (ελλάτωση των πιέσεων). Και αν γίνει πολύ προφανές ότι το χρέος βγαίνει εκτός ελέγχου, αριστεροί λαϊκιστές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη μονομερούς κουρέματος στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, η εναλλακτική στην γενναιοδωρία μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας πόνος» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου