26/4/2014
Με ακραία ατζέντα η Λεπέν
Με ακραία ατζέντα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη «γηραιά ήπειρο» εν όψει των ευρωεκλογών, με πρώτη και καλύτερη τη Μαρίν Λεπέν που για ακόμη μία φορά δυναμιτίζει το κλίμα κάνοντας λόγο για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το βρετανικό UKIP προκαλεί με τις αντιμεταναστευτικές προεκλογικές αφίσες του.
Η επικεφαλής του γαλλικού εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου δεσμεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα πιέσει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα της για την αποχώρησή της από την ΕΕ, αποδίδοντας σε αυτήν όλα τα προβλήματα της Γαλλίας: την αύξηση των τιμών (μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη), την εξάπλωση των καταυλισμών Ρομά, τους αυξανόμενους ελέγχους σε γεωργία, εμπόριο και βιομηχανία, και τη μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες μη μέλη της ΕΕ.
«Οι Γάλλοι δεν μπορούν πλέον να είναι ευχαριστημένοι αποφασίζοντας σε ποια γωνιά του κελιού μπορούν να απλώσουν το αχυρένιο στρώμα τους», κατήγγειλε η Λεπέν, η οποία έχει ενισχυθεί μετά τις ιστορικές επιδόσεις που πέτυχε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να κοντράρεται με το κεντροδεξιό UMP για την πρωτιά στις ευρωεκλογές.
Πριν από πέντε μήνες η Λεπέν αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τον Ολλανδό ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς ανακοινώνοντας τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας που θα προβάλει εμπόδια στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και θα προσπαθήσει να σκοτώσει «το τέρας των Βρυξελλών».
Για τη σύσταση μιας ευρωσκεπτικιστικής ομάδας εντός του ΕΚ απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Δημοσίευμα της βελγικής «Soir» ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε 12 από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκλεγεί ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα στις τρεις πρώτες θέσεις.
Εν τω μεταξύ, το βρετανικό ευρωσκεπτικιστικό UKIP, το οποίο έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη συμμαχία Λεπέν - Βίλντερς, έχει προκαλέσει αίσθηση με τα αντιμεταναστευτικά του ξεσπάσματα στην προεκλογική του εκστρατεία.
Σε επίπεδο επίσημης καμπάνιας του κόμματος, οι αντιμεταναστευτικές αφίσες του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. «26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά. Και ποιες δουλειές έχουν βάλει στο μάτι;» γράφει με τεράστια γράμματα μια αφίσα και ένα χέρι δίπλα δίνει την απάντηση δείχνοντας στην κατεύθυνση αυτού που διαβάζει το μήνυμα.
Μία άλλη βάλλει κατά των ευρωκρατών γράφοντας «Ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα;» και δίνοντας την απάντηση με μία φλεγόμενη βρετανική σημαία μπροστά από μία σημαία της ΕΕ.
Ακόμα μία δείχνει από τη μια πλευρά εργαζόμενους να συνωστίζονται μέσα σε λεωφορείο και από την άλλη αξιωματούχο της ΕΕ σε πολυτελές όχημα με το εξής μήνυμα: «Η καθημερινή σας ρουτίνα χρηματοδοτεί το πολυτελές του lifestyle».
Πάντως το κόμμα του Φάρατζ διέγραψε ένα μέλος του, το οποίο είχε επιλεγεί να εμφανιστεί σε προεκλογική εκπομπή, μετά τα ρατσιστικά σχόλια που δημοσίευσε στο Twitter. Ο Αντρέ Λέμπιτ έγραψε ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Εντ Μίλιμπαντ, είναι Πολωνός, κάλεσε τον κόσμο να αφήσει τους Αφρικανούς να αλληλοσκοτωθούν και χαρακτήρισε το Ισλάμ «διαβολική οργάνωση».
ΓΚΑΛΟΠ
Καμπανάκι για την άνοδο των ευρω-σκεπτικιστών
Εκμεταλλευόμενα τα προβλήματα στην Ευρωζώνη και γενικότερα στη Γηραιά Ήπειρο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανά την Ευρώπη με τη λαϊκίστικη ρητορική τους σαρώνουν στις δημοσκοπήσεις έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.
Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά με πολύ μικρή διαφορά από το πρώτο κεντροδεξιό UMP (με ποσοστό 22,3% έναντι 23,2%), και η επικεφαλής του τόνισε στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της ότι στόχος της είναι η πρωτιά στις κάλπες της 25ης Μαΐου.
Όσο για τον σύμμαχό της στην πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ευρωσκεπτικιστικής ομάδας εντός του Ευρωκοινοβουλίου, Γκέερτ Βίλντερς, και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας, έρχεται πρώτος στη χώρα του με το 15% της πρόθεσης ψήφου, όμως μαζί με άλλα τρία κόμματα που συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό.
Το βρετανικό UKIP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 25,3%, επτά μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, ενώ το επίσης ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει 6%.
Σε επίπεδο παρατάξεων οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν, σύμφωνα με το think tank Pollwatch, την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με 218 έδρες, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 208 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (ALDE) με 63 και οι Αριστεροί (GUE-NGL) με 51 έδρες, ενώ αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί σε καμία παράταξη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ευρωσκεπτικιστές, λαμβάνουν 94 έδρες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου