26/4/2014
Η σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι αντικείμενο των ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου.
«Η Ελλάδα δεν προχωρά με την μείωση του χρέους όπως προβλέπει το πρόγραμμα», παρατηρεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει αμφιβολίες για την Ελλάδα». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και στην οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος θα κινηθεί το 2020 στο 125% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 112% μέχρι το 2022. «Η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θα επιτύχει τους στόχους που συμφώνησε το 2012 με τους διεθνείς δανειστές», επισημαίνει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν δεν σημειώνεται πρόοδος στην μείωση του χρέους, το οποίο αναμένεται φέτος να φθάσει το 177%. «Αιτία είναι μεταξύ άλλων ο πιο αργός του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης και τα μικρότερα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί ενδεχόμενου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά, εδώ και καιρό είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να καταφέρει να μειώσει τα χρέη της σε βιώσιμο επίπεδο».
«Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς»
Στο πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται η Frankenpost, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «σημειώθηκε επειδή αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι ελληνικές τράπεζες, που είναι γεμάτες με επικίνδυνα χρεόγραφα, θα χρειαστούν εκ νέου βοήθεια». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η Κομισιόν αξιολογεί τα στοιχεία ως απόδειξη ότι η Αθήνα μπορεί στο μέλλον να εξυπηρετήσει πάλι με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της. Αυτού του είδους οι παρακλήσεις είναι ανυπόφορες και περνούν για ανόητους τους πολίτες της ΕΕ. Και αυτό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αποστροφή των πολιτών έναντι της Ευρώπης», τονίζει το σχόλιο, δίνοντας δίκιο στο Γερμανό οικονομολόγο Χανς-Βέρνερ Ζιν που δήλωσε ότι: «Όλοι οι προϋπολογισμοί είναι πάντα πλεονασματικοί εάν αφήσει κανείς απέξω πολλές δαπάνες».
Τέλος, η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche σε σχόλιό της με τίτλο «Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς» παρατηρεί ότι παρά την προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι οι θετικές ειδήσεις για Πορτογαλία και Ελλάδα σημαίνουν το τέλος της κρίσης, στην ουσία αυτό δεν συμβαίνει. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας σημειώνει ότι στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας δεν περιελήφθησαν ορισμένες δαπάνες, όπως τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου