Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία και ο διχασμός των Σοσιαλιστών


25/8/2014

Γιατί ο Ολάντ προχωρά σε δεύτερο ανασχηματισμό σε μόλις έξι μήνες. Τα εσωκομματικά πυρά για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και η πίεση της κοινής γνώμης. Το παρασκήνιο της παραίτησης που υπέβαλε η κυβέρνηση Βαλς.

Ο πρόεδρος Φρ. Ολάντ διέταξε τον δεύτερο ανασχηματισμό της πολιορκούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησής του τους τελευταίους έξι μήνες μετά την επανάσταση αριστερών υπουργών με επικεφαλής τον Arnaud Montebourg, υπουργό Οικονομικών. Διέταξε τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Μ. Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, στην οποία θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι δεν θα περιλαμβάνεται ο Arnaud Montebourg αλλά ούτε και άλλοι «αριστερής κατεύθυνσης» υπουργοί που συντάσσονται με αυτόν.

Η δραματική αυτή κίνηση ακολούθησε την έκκληση του Montebourg για μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική, μακριά από τη λιτότητα και τη σκληρή κριτική γι' αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «επιβολή στην Ευρώπη του ορθόδοξου μοντέλου της πιο ακραίας γερμανικής δεξιάς».

Την κριτική του ακολούθησε ο Benoît Hamon, υπουργός Παιδείας, ο οποίος είπε πως ο ίδιος αλλά και ο Montebourg δεν είναι μακριά από το γκρουπ των επαναστατών στο σοσιαλιστικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχουν αρχίσει καμπάνια κατά της στροφής του Ολάντ σε μια οικονομική πολιτική που δίνει έμφαση στην παραγωγή.

Οι δύο υπουργοί οργάνωσαν μια κοινή εμφάνιση στην εκλογική περιφέρεια του Montebourg την Κυριακή, η οποία ερμηνεύτηκε ως ευθεία πρόκληση κατά του Ολάντ και του Βαλς.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός απάντησαν αμέσως. Σε μια ξεκάθαρα προαποφασισμένη κίνηση, ο Βαλς παρουσίασε την παραίτηση της κυβέρνησής του το πρωί της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στις πολιτικές που παρουσίασε νωρίτερα φέτος οι οποίες στηρίζονται σε μείωση φόρων 40 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και 50 δισ. περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Βαλς να σχηματίσει κυβέρνηση σε αρμονία με τον προσανατολισμό που ο ίδιος έχει χαράξει για τη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Η κυβερνητική κρίση προκλήθηκε από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο, ενώ η ανεργία συνέχισε να αυξάνει.

Ο Ολάντ επέμενε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα αλλάξει πολιτική, αλλά ο Montebourg και άλλοι πολιτικοί της αριστερής πτέρυγας άρχισαν γρήγορα να απαιτούν κινήσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση, αλλά και να εγκαταλειφθεί η δέσμευση της Γαλλίας στη μείωση των ελλειμμάτων που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση ήδη πιέζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για περισσότερη χαλάρωση αναφορικά με τον ήδη (εις διπλούν) καθυστερημένο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως τον επόμενο χρόνο.

Αλλά ο Ολάντ έχει σταθερά επιμείνει σε μια πολιτική που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο γνωστή ως πακέτο ευθύνης, που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να τονώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να προωθήσει το μεγάλο ζητούμενο της αύξησης της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος απομάκρυνε τον προηγούμενο πρωθυπουργό του, Jean-Marc Ayrault, στα τέλη Μαρτίου, μετά από μια καταστροφική για τους σοσιαλιστές επίδοση στις τοπικές εκλογές, και προώθησε τον Βαλς, επί μακρόν υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

Τότε αναβάθμισε παράλληλα τον Montebourg δίνοντάς του το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να κρατήσει ήρεμη την αριστερή πλευρά του κόμματος. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση όμως επιδείνωσε τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Η δημοτικότητα του Φρ. Ολάντ παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πολιτική στροφή. Δημοσκόπηση του Ifop αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η αποδοχή του από τους Γάλλους πολίτες μειώθηκε μία ποσοστιαία μονάδα σε έναν μήνα, σε μόλις 17%, ενώ του Βαλς κατρακύλησε εννέα μονάδες στο 36%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου