Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο ευρωπαϊκός αντίκτυπος των εκλογών


19/1/2015

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα. Ξένοι ευρωβουλευτές καταθέτουν την άποψή τους στην Deutsche Welle.

Μεγαλύτερη και ισχυρότερη πολιτική ομάδα στην «Ευρώπη των 28» παραμένει και μετά τις ευρωεκλογές του 2014 το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένη βέβαια την ιδιαίτερη όξυνση των «προεκλογικών παθών» στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα, οι ευρωβουλευτές της ομάδας είναι λογικό να αποφεύγουν κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί έξωθεν παρέμβαση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρούν δεδομένη τη στήριξη στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, η οποία, κατά την άποψή τους, είναι και η μόνη ρεαλιστική «συνταγή» για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει χαρακτηριστικά στην Deutsche Welle: «Ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί και μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να συσσωρεύει νέα χρέη. Το ζήτημα είναι τώρα, αν μπορεί να σταθεροποιήσει και τις μελλοντικές επιτυχίες της, να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της. Γι αυτό προτείνω στήριξη στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».


Ελληνοισπανικές προεκλογικές «κόντρες»

Τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέλησε να δείξει έμπρακτα και ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι με μία επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα, που έγινε πρωτοσέλιδο και στις ισπανικές εφημερίδες. Άλλωστε, Ελλάδα και Ισπανία διανύουν βίους παράλληλους και προεκλογικούς. Όπως η ΝΔ αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, έτσι και ο Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, και μάλιστα δύο φορές: στις περιφερειακές εκλογές του Μαίου, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Απαντώντας» στη συνάντηση Σαμαρά-Ραχόι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έρχεται και αυτός στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου για την προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα. Και η αντιπαράθεσή του με τον Μαριάνο Ραχόι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την προεκλογική σύγκρουση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Πάμπλο Εντσενίκε, ευρωβουλευτή του Podemos: «Για μένα ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε οικονομική καταστροφή, που αδιαφορεί για τους φτωχότερους των φτωχών, που αποδομεί τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία στην Ισπανία. Αντίθετα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εκπροσωπεί το μέλλον για τον ισπανικό λαό. Το ότι ο Πάμπλο θα συναντήσει τον Αλέξη, ενώ ο Ραχόι συναντά τον Σαμαρά, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στους Έλληνες, όσο και στους Ισπανούς».

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ σε «γρήγορη κίνηση»: ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, διεκδικεί την εξουσία. Οι πολιτικές θέσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ρητορική του. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Πάμπλο Εντσενίκε με αφορμή τις εκλογές στην Ελλάδα: «Έχουν ξεχωριστή σημασία αυτές οι εκλογές για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Διακυβεύεται όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η δημοκρατία. Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχείρησαν να φιμώσουν τη θέληση του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αυτή η συμπεριφορά. Ελπίζω ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτεί μόνο την αρχή του τέλους για τη λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά στέλνει κι ένα καθαρό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη» λέει ο ευρωβουλευτής του Podemos στην Deutsche Welle.


Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο

Το αργότερο από τις εκλογές του 2012 και μετά τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και επιχειρούν να στηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν εμπειρία στον πολιτικό στίβο. Αλλά μερικές φορές το εγχείρημα δεν στέφεται από επιτυχία, όπως διαπίστωσε η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων. Μαζί με τον τότε συμπροεδρεύοντα της ομάδας Ντανιέλ Κον Μπέντιτ βρέθηκε πολλές φορές στην Αθήνα το 2012, προσπαθώντας να στηρίξει ένα ενιαίο πράσινο κόμμα. Η συγκυρία φαινόταν ευνοϊκή. Στις πρώτες εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι βρέθηκαν κοντά στην είσοδό τους στη Βουλή, αλλά τελικά το «πράσινο στρατόπεδο» κατακερματίσηκε και πάλι, όπως συνέβη και με άλλους πολιτικούς χώρους.

«Γιατί όμως συνέβη αυτό»; ρωτάμε τη Ρεμπέκα Χαρμς. «Οι Έλληνες Πράσινοι θεωρούσαν ότι ως ενιαίο, πράσινο κόμμα δεν θα είχαν τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή και γι αυτό μοιράστηκαν σε διάφορες πολιτικές συμμαχίες. Έτσι, μερικοί από αυτούς θα έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν βουλευτές. Τους εύχομαι καλή επιτυχία» απαντά η Γερμανίδα ευρωβουλευτίς.

Η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων επικρίνει εκείνους που σπεύδουν να προδικάσουν αρνητικές εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Δεν συμφωνεί όμως και με εκείνους που πιστεύουν ότι «για όλα φταίνε οι ξένοι». «Ποτέ δεν φοβήθηκα μία δημοκρατική διαδικασία όπως οι εκλογές και θα ήταν άσχημο για τους Ευρωπαίους να αρχίζουν να φοβούνται τις εκλογές» επισημαίνει η Ρεμπέκα Χαρμς. «Αυτό που ελπίζω είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για τη μελλοντική πορεία θα γίνει πιο εποικοδομητική. Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν, νομίζω, ότι τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην πολιτική για τη διάσωση του ευρώ, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλες μεταρρυθμίσεις- και όχι μόνο εκείνες που προέρχονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου