Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο στην ακρίβεια

18/12/2024

ΣεΚάτω από το 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέμεινε και το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, στοιχείο που δείχνει ότι παρά τη βελτίωση που συντελείται τα τελευταία χρόνια, η σύγκλιση με την Ε.Ε. είναι ακόμη μακριά. Τούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο βαρύ πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία, όπου αρκετές από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με συνέπεια τη διεύρυνση του χάσματος με την Ελλάδα. Πάντως, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά δυστυχώς και οι τιμές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2023 βρισκόταν στο 69% του κοινοτικού μέσου όρου, από 67% το 2022. Πρόκειται για την καλύτερη μεν επίδοση από το 2015, όπου και πάλι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί σε 69% του κοινοτικού μέσου όρου, αλλά χαμηλότερη από αυτή του 2013 (71%). Ας σημειωθεί ότι το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 93% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ το 2010, τη χρονιά που η χώρα εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου, υποχώρησε στο 84%.

Η διαμόρφωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 69% κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά τη Βουλγαρία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2023 στο 64% του κοινοτικού μέσου όρου. Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Μάλτα και Φινλανδία. Οπως επισημαίνει η Eurostat, το πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Λουξεμβούργο και Ιρλανδία (137% και 113% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, αντιστοίχως) οφείλεται στο εξής: στο μεν Λουξεμβούργο εργάζονται πολλοί ξένοι κάτοικοι, οι οποίοι συνεισφέρουν στο ΑΕΠ, αλλά η καταναλωτική τους δαπάνη δεν υπολογίζεται στο Λουξεμβούργο. Στη δε Ιρλανδία το υψηλό ΑΕΠ προέρχεται από την παρουσία πολυεθνικών με μεγάλης αξίας διανοητική ιδιοκτησία.

Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2023 στο 80% του κοινοτικού μέσου όρου, έναντι 78% το 2022 και 79% το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα βρισκόταν 3% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Διευκρινίζεται ότι η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνονται από ιδιώτες, ανεξαρτήτως του ποιος τα πληρώνει (νοικοκυριά, κράτος, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί). Με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ των «27» σε ό,τι αφορά την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα δεν είναι από τα χαμηλότερα, όπως είναι για παράδειγμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κάτι βεβαίως που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και το έντονο αίσθημα της ακρίβειας που υπάρχει στους Ελληνες καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2024 στο 82,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τη χώρα να κατατάσσεται στη 19η θέση μεταξύ των «27», από 84,4% το 2022 και 83,9% το 2021.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου