26/1/2015
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πραγματιστής» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε επικοινωνήσει χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι ένας προικισμένος ομιλητής και όπως διαπιστώσαμε ένας χαρισματικός άνθρωπος. Χθες τη νύχτα μιλήσαμε στο τηλέφωνο αρκετή ώρα», δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία με αφορμή τις ελληνικές εκλογές. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πραγματιστής και γνωρίζει καλά ότι πρέπει να κάνει δύο συμβιβασμούς: Πρώτον, ότι χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο και δεύτερον ότι πρέπει να αναζητήσει τον συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του. Νομίζω ότι του είναι σαφές αυτό».
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στο προεκλογικό αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 60%: «Του είπα ότι δεν θα υπάρξουν πλειοψηφίες για ένα κούρεμα. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Θα πρέπει ωστόσο να συζητήσουμε τρόπους αύξησης των εσόδων του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ευρωπαϊκοί φορολογικοί κανόνες κατά της φοροδιαφυγής. Ή θα πρέπει να εξεταστεί η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μέσα από αύξηση των επενδύσεων. Είναι πολλά πράγματα για τα οποία θα πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις».
Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκβιασμούς
Στο ερώτημα γύρω από την άποψη μερίδας οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πάρουν πίσω ούτε ευρώ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε: «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια για εκβιασμό, διότι η νέα κυβέρνηση γνωρίζει πως αν το παρακάνει θα σταματήσει η ροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Και ποια κυβέρνηση θέλει η χώρα να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει αυτό. Η επομένη των εκλογών είναι η μέρα λογικής και ψύχραιμης σκέψης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού αναζητούν συμβιβασμούς, κατ΄ αρχήν προς το εσωτερικό και στη συνέχεια προς το εξωτερικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, να εξετάσουμε τι προτείνει και μετά να δούμε τι είναι εφικτό και τι όχι».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου