7/2/2015
Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι δεν θα τεθεί ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα μας οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες και συμβουλεύει την κυβέρνηση αν θέλει να αυξήσει τις δαπάνες, να το αντισταθμίσει με πρόσθετα έσοδα.
«Η Κομισιόν είναι της άποψης ότι δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit. Κανείς σε υπεύθυνη θέση στην Ευρώπη δεν εργάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η χώρα ήταν και θα παραμένει μέλος της νομισματικής ένωσης. Μια έξοδος θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτο πλήγμα του κύρους όλης της ΕΕ», δηλώνει ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Welt.
Στέλνει ωστόσο μήνυμα και στην Αθήνα λέγοντας πως πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της:
«Εάν η κυβέρνηση θέλει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα τότε πρέπει να αντισταθμίσει (τις δαπάνες) με περαιτέρω εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα...Μετά τον Ιούλιο θα πρέπει να εξεταστεί πως οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ΄ανάγκην λιγότερο απαιτητικές, αλλά θα πρέπει να γίνουν «περισσότερο πολιτικές».
«Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι», υπογραμμίζει.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν καλεί επίσης «όλους» στους κόλπους της ΕΕ, να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης», επισημαίνει ο Γιούνκερ, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη ή σε ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι στο υψηλότερο επίπεδο- κυρίως μεταξύ των νέων- και ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου