Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Οι πρόσφυγες θα προσπαθούν πάντα να περάσουν στην Ελλάδα


7/12/2015

Ένα οδοιπορικό μεταξύ Αϊβατσίκ και Λέσβου. Η Τουρκία συμφώνησε να εντείνει τους ελέγχους. Ωστόσο τοπικοί παράγοντες εκτιμούν πως οι πρόσφυγες θα προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα.

Ένας χωματόδρομος γεμάτος πέτρες. Μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα ελαιόδεντρα. Παραδίπλα στέκονται οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικοί. «Κρυφτήκαμε ανάμεσα στα δέντρα αλλά μας βρήκανε» δηλώνει η Νάντια από τη Συρία. Δεν θέλει να πει το πραγματικό της όνομα. Στόχος της είναι να πάει στην Ευρώπη, όμως το όνειρό της διαλύθηκε στο Αϊβατσίκ, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας.

Η 45χρονη από το Χαλέπι είναι εξαντλημένη. Τρεις φορές έφτασε μέχρι τις τουρκικές ακτές που απέχουν μόλις δέκα χιλιόμετρα από την Λέσβο. Τρεις φορές οι διακινητές την οδήγησαν από την Κωνσταντινούπολη στο Αϊβατσίκ. Δυο φορές μάλιστα κατάφερε να μπει και σε μια πλαστική βάρκα.

Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικά, δεν τους περίμενε κανένας διακινητής, δεν υπήρχε βάρκα. Δεν τους απέμενε άλλο από το να κρυφτούν στα δέντρα. Λίγες ώρες όμως αργότερα τους εντόπισε η αστυνομία.


720.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015

Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Πολλοί επιλέγουν τη διαδρομή Αϊβατσίκ – Λέσβος. Περισσότεροι από 720.000 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της θάλασσας σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση. Περισσότεροι από 500.000 κατέφθασαν στη Λέσβο.

Μόλις λίγες μέρες πριν από την τρίτη προσπάθεια της Νάντιας να περάσει στην Ελλάδα, η ΕΕ σε μια έκτακτη σύνοδο αποφάσισε να ενισχύσει την Τουρκία με τρία δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο να αναχαιτίσει το κύμα των προσφύγων. Έκτοτε η Άγκυρα έχει κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους της.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. «Ωστόσο δεν πρόκειται για μεγάλη μείωση όπως θα περιμέναμε» αναφέρει ένας αξιωματούχος της ελληνικής ακτοφυλακής. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 4.500 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθαναν καθημερινά στην Ελλάδα μέσω θάλασσας.

Επιλέγονται πιο επικίνδυνοι δρόμοι

Ο εθελοντής Άρης Βλαχόπουλος μαζί με την ανθρωπιστική οργάνωση από το Αμβούργο «More than shelters» έχουν παρατηρήσει ότι οι πρόσφυγες επιλέγουν τώρα πιο μακρινούς και επικίνδυνους δρόμους.

Την ίδια άποψη έχει και ο Μεχμέτ Ινάλ Σαχίν, δήμαρχος του Αϊβατσίκ. Πιστεύει πως μόλις χαλαρώσουν οι έλεγχοι θα επιστρέψουν πάλι μαζικά. «Δεν έχουν τίποτα να χάσουν» λέει.

Η 45χρονη Νάντια είναι πολύ θλιμμένη. Ο άντρας της και οι δυο κόρες της βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Ήταν η μόνη που έμεινε στην Τουρκία γιατί δεν χωρούσε στη βάρκα. Χίλια δολάρια πλήρωσε για το ταξίδι. Θα προσπαθεί και θα ξαναπροσπαθεί, όπως λέει να φτάσει στην Ελλάδα. Άλλωστε οικονομικά δεν θα της στοιχίσει κάτι παραπάνω. Αυτή ήταν η συμφωνία με τους διακινητές. Χίλια δολάρια μέχρι να επιτύχουν το στόχο.

Η αστυνομία μαζεύει την ομάδα των προσφύγων σε ένα μικρό λεωφορείο. Πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Το εισιτήριο θα το πληρώσουν μόνοι τους. Κάποια από τα παιδιά φοράνε ακόμα τα σωσίβια τους. Η Νάντια θα προσπαθήσει και πάλι. Δεν ξέρει όμως ακόμα πότε.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου