Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες αλλά όχι παντού


19/5/2016

Είναι εν τέλει οι πρόσφυγες τόσο ανεπιθύμητοι όσο δείχνουν τα ξενοφοβικά ρεύματα που παρατηρούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Κάθε άλλο, αποφαίνεται παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, για το 80% των ερωτηθέντων οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι. Πολλοί δηλώνουν μάλιστα ότι θα τους φιλοξενούσαν ακόμη και στο σπίτι τους.

Τα εν λόγω στοιχεία προκύπτουν από το πρώτο Refugee Welcome Index του διεθνούς ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Globescan, στο οποίο συμμετείχαν 27.000 άνθρωποι από 27 χώρες. Η κλίμακα αυτή κατατάσσει τις συμμετέχουσες χώρες βάσει της εκπεφρασμένης προθυμίας των πολιτών τους να δεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις χώρες, στις πόλεις, στις γειτονιές τους, ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια.


Η πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των πολιτών

Η κλίμακα λειτουργεί ως αντίβαρο στη «γενικότερη εκτίμηση ότι ο λαϊκισμός ισοδυναμεί με τη δημιουργία κλίματος κατά των προσφύγων και ότι το δημοφιλέστερο μέτρο είναι να απωθείς όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες», λέει προς τη Deutsche Welle η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Γκάουρι φαν Γκούλικ. Πρόκειται για μια «βολική υπόθεση», όπως λέει, διότι η ρητορική πολλών κυβερνήσεων κατά των προσφύγων «απέχει παρασάγγας από αυτά που σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι». Το μήνυμα της έρευνας προς τους ηγέτες αυτού του κόσμου είναι ότι «τυγχάνουν πολύ μεγαλύτερης στήριξης από όσο νομίζουν, όταν δέχονται πρόσφυγες και όταν σέβονται τα δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους δέκα ερωτηθέντες θα ήταν διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες ακόμη και στο σπίτι του. Το να δηλώνει κανείς ότι θέλει πρόσφυγες στη χώρα του είναι σύνηθες, «συνεχίζουν να το στηρίζουν όμως όταν αυτό τους επηρεάζει άμεσα;», διερωτάται η φαν Γκούλικ; «Η απάντηση ήταν απροσδόκητα θετική», απαντά η ίδια.

Οι χώρες όπου καταγράφεται η μικρότερη προθυμία των πολιτών να υποδεχθούν πρόσφυγες είναι η Ρωσία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη. Στον αντίποδα, οι περισσότεροι που δήλωσαν ότι θα φιλοξενούσαν πρόσφυγες στο ίδιο τους το σπίτι προέρχονται από τη Γερμανία, την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Κίνα μάλιστα θετικά απάντησε το 50% σχεδόν των ερωτηθέντων.

Συνολικά το 73% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές καθώς και όσοι διώκονται θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας σε άλλες χώρες. Υπέρ της παροχής ασύλου στους πρόσφυγες τάσσονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα κυρίως από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία. Στην Ταϊλάνδη και την Τουρκία αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα είναι κατά της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες.


Οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν περισσότερα

Το 60% των ερωτηθέντων πάντως δηλώνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες καθώς και όσους διώκονται στις χώρες τους. Τη συγκεκριμένη θέση υποστηρίζουν περισσότερο οι συμμετέχοντες από την Κίνα, τη Νιγηρία και την Ιορδανία. Στην Ταϊλάνδη και τη Ρωσία αντίθετα, συμφωνεί μόλις το 30%. Στην ΕΕ το 76% των Γερμανών και το 74% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν περισσότερα. Στη Γερμανία μάλιστα, το εντυπωσιακό 96% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα. Και στη Μεγάλη Βρετανία η συντριπτική πλειονότητα είναι υπέρ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη γειτονιά τους, το 47% στην πόλη τους και το 80% στη χώρα τους γενικότερα. Μόλις το 17% δηλώνει ότι δεν θέλει τους πρόσφυγες.

Η έρευνα καταδεικνύει σαφέστατα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις συμμετέχουσες χώρες τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων. «Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας τη ρητορική που θέλει άπαντες να είναι κατά των προσφύγων» καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σχολιάζει η φαν Γκούλικ. «Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτή την κρίση».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου