Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Σόιμπλε: Ελάφρυνση χρέους ναι, αλλά όχι πριν το 2018


19/5/2016

Σε εμπιστευτικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς την γερμανική βουλή, που επικαλείται η Handelsblatt, διαμηνύεται προθυμία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένος να μεταθέσει μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για το 2018 με σκοπό να αποφύγει μια απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου. Σε εμπιστευτικό έγγραφο προς το γερμανικό κοινοβούλιο το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι προτίθεται να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Προϋπόθεση η πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το 2018», σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα πάντα με την οικονομική εφημερίδα ο Β. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο λόγος είναι προφανής: Οποιαδήποτε αλλαγή εντός του τρέχοντος προγράμματος απαιτεί απόφαση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου. Σε περίπτωση όμως που η ελάφρυνση μετατεθεί για το 2018 τότε χρειάζεται απλά απόφαση της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.


Αγκάθια το χρονικό σημείο της ελάφρυνσης και το ύψος της

Το αγκάθι είναι ωστόσο ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του τρέχοντος προγράμματος. Κατά συνέπεια η διαφωνία για το χρονικό σημείο της ελάφρυνσης κρίνεται καθοριστική, όπως καθοριστικό είναι και το ύψος της ελάφρυνσης. Η πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» των επιτοκίων των πιστώσεων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, για 40 χρόνια στο 1,5% απορρίπτεται από την ευρωζώνη. Ωστόσο υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό με το Ταμείο. Ενόψει του επόμενου τακτικού Eurogroup στις 24 Μαΐου «επικρατεί αισιοδοξία για συμφωνία», δηλώνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Β. Σόιμπλε επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Στο εμπιστευτικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η «συμμετοχή του Ταμείου κρίνεται απαραίτητη», αλλά και ότι «θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν μια συμμετοχή».

Σε τεχνικό επίπεδο βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες διαπραγματευτικοί κύκλοι. Και στο ζήτημα του μηχανισμού προληπτικών μέτρων οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στα συμφωνία, την οποία μπορεί να αποδεχθεί και το ΔΝΤ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου