Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

«Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος


25/5/2016

Γιατί κόπασε η κριτική του Βερολίνου στον Μάριο Ντράγκι;

Υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί και κορυφαία στελέχη γερμανικών τραπεζών ανήκουν στους πιο αυστηρούς επικριτές της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο κάτι άλλαξε. Τι έχει συμβεί;

«Δεν πιστεύουν όλοι οι Γερμανοί στον Θεό, πιστεύουν όμως στην Μπούντεσμπανκ», έλεγε πριν από χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Και πράγματι, οι Γερμανοί έδιναν μεγάλη αξία στη ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από την εκάστοτε πολιτική εξουσία και επέμεναν έτσι ώστε και η ΕΚΤ να αποκτήσει παρόμοιο θεμέλιο. Και έτσι έγινε. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η κεντρική τράπεζα είναι τόσο ανεξάρτητη όσο η Μπούντεσμπακ και έχει, και εκείνη, ως αποστολή τη διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ των τελευταίων ετών έχει ωστόσο επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία, δηλώνει στην DW ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Ότε: «Τα μηδενικά επιτόκια αποδεκατίζουν τις καταθέσεις των Γερμανών, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει το 80% των χρηματικών περιουσιακών τους στοιχείων σε προθεσμιακές καταθέσεις και ασφάλειες ζωής. Την ίδια στιγμή τα ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν κερδίζουν ούτε ευρώ από τη χορήγηση δανείων».

Δεν προκαλεί συνεπώς εντύπωση ότι οι πιο αυστηρές επικριτικές φωνές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προέρχονται από την Γερμανία. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος έχει, χάρη στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι, τη δυνατότητα να δανείζεται φθηνότερα από ποτέ, ο Β. Σόιμπλε θεωρεί την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων πρόσφορο έδαφος για την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού που μάχεται το ευρώ.


Ολέθρια τα μηδενικά επιτόκια για την ευρωζώνη

Σε πρόσφατες δηλώσεις ωστόσο τόσο του Γενς Βάιντμαν όσο και της Αγκελα Μέρκελ διαπιστώνεται μια…κατανόηση για την Μάριο Ντράγκι και τις επιλογές του. Τι έχει αλλάξει; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τόσο κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί όσο και ανώτατα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας επιδιώκουν να προσεταιριστούν τον Μάριο Ντράγκι και να τον αποτρέψουν από μια παράταση του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017.

Ο ειδικός Μαξ Ότε όμως αμφισβητεί τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος: «Σε τελική ανάλυση η Μπούντεσμπανκ δεν έχει πια καμία καθοριστική εξουσία. Ο Γενς Βάιντμαν εκφράζει βέβαια την άποψή του, αλλά στην ουσία ο Μάριο Ντράγκι κάνει ό,τι νομίζει».

Ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών είναι ωστόσο βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Παράλληλα ωστόσο προειδοποιεί ότι η νομισματική πολιτικής της Φραγκφούρτης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία, όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Κάνει μάλιστα ακόμα και λόγο για κατευθυνόμενη οικονομία, κατάργηση μετρητών και για μια συνολική αναδιάρθρωση του νομισματικού συστήματος.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου