Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

«Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε»


25/5/2016

Τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού μαραθώνιου Eurogroup, που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ υποχώρησε απέναντι στη Γερμανία, και η εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες είναι τα σημερινά θέματα.

«Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ υποχώρησε και η Ελλάδα για άλλη μια φορά σώθηκε. Στις τρεις αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας το βράδυ – τουλάχιστον επιφανειακά ιδωμένο. Έντεκα ώρες πάλευαν οι υπουργοί Οικονομικών για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον με το τεράστιο χρέος της μικρής χώρας. Στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να επιβληθεί: ο Σόιμπλε δεν θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018. Και έτσι ακριβώς θα γίνει τώρα. Από το 2018 οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το χρέος της».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Η μέρα της μεγάλης διάσκεψης για το χρέος, στην οποία τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα διαγράψουν ένα μέρος του δανείου, θα έρθει κάποτε. Τότε όμως ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος του Eurogroup. Με αυτό το θέμα θα ταλαιπωρηθεί μια νέα γενιά πολιτικών».

Για το ίδιο θέμα η Badische Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα θα πάρει και πάλι χρήματα. Δεν αναμενόταν τίποτα άλλο. Το ερώτημα όμως είναι, εάν το νέο πακέτο έχει τελικά νόημα. Χωρίς την απομείωση του χρέους η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ορκίζονται το αντίθετο. Χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση δεν μπορεί η νοτιοευρωπαϊκή χώρα να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της. Αυτό το παραδέχονται ανοιχτά και οι Γερμανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Η λύση δεν είναι απλή: ούτε για το ΔΝΤ που ποντάρει σε μια διαγραφή του χρέους ούτε και για τους δανειστές της Ευρωζώνης που θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα.»


Δεν πρέπει να ξεχαστεί η Ειδομένη

«Πολλοί έπαινοι για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Όλοι οι υπουργοί επαίνεσαν τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μέχρι την Κυριακή από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι ελληνικοί νόμοι που είναι γραμμένοι στα ελληνικά θα πρέπει να μεταφραστούν και να ελεγχθούν, ωστόσο δεν αναμένεται εδώ να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες».

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί επίσης στην πρώτη της σελίδα σχόλια για την εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και γράφει: «Η Ειδομένη εκκενώνεται και παρ' όλα αυτά το όνομα αυτού του χωριού δεν θα έπρεπε να ξεχαστεί γρήγορα. Στα σύνορα με την FYROM, ο εφιάλτης από τον οποίο βασανιζόταν η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό έπαιρνε σάρκα και οστά. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο κρύο και στη λάσπη σπρώχνοντας τους φράχτες της Ευρώπης και ζητώντας απελπισμένα να τους επιτραπεί η είσοδος. Αυτός ήταν ο εφιάλτης που έκανε το Βερολίνο και αργότερα τη Βιέννη να ανοίξουν τις πόρτες τους. Τέτοιες σκηνές δεν θα τις άντεχε η γερμανική κοινή γνώμη, πίστευαν. Όμως ήταν πλάνη. Αυτό που ακόμα λιγότερο μπορούσε να ανεχθεί η κοινή γνώμη ήταν οι εικόνες των ανοιχτών συνόρων, όπου οι πρόσφυγες κατέφθαναν κατά χιλιάδες ανεξέλεγκτα και χωρίς να έχουν καταγραφεί».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου