Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Κίνητρα σε Ιταλούς καταθέτες του εξωτερικού


22/5/2016

Έως και δύο δις ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει η ιταλική κυβέρνηση από την επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι καταθέτες θα καταβάλλουν τους φόρους και χαμηλό πρόστιμο.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται νέο μέτρο της ιταλικής κυβέρνησης με στόχο σημαντικές εισροές κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέτσι προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή μέτρο για την δυνατότητα επιστροφής καταθέσεων ιταλών πολιτών από το εξωτερικό.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα επιτρέπει σε όσους Ιταλούς κατέθεσαν σημαντικά ποσά σε ξένες τράπεζες να τα φέρουν πίσω στην Ιταλία, πληρώνοντας τους προβλεπόμενους φόρους, αλλά καταβάλλοντας πολύ χαμηλό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την απόφαση αυτή μπορεί να εισρεύσουν στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου μέχρι και δυο δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. «Δεν είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά ενδέχεται να βοηθήσει τον Ματέο Ρέντσι να μειώσει τους φόρους», γράφει η ιταλική εφημερίδα. Από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αφήνουν, πάντως, να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται για δώρο προς τους φοροφυγάδες και ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται, ήδη, σε άλλες 47 χώρες του κόσμου. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ρέντσι βρίσκεται υπό πίεση, μιας και το φθινόπωρο θα πρέπει να περικόψει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 2017.


4 δις ευρώ εισέρευσαν πέρυσι στα δημόσια ταμεία

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι με την εφαρμογή, πέρυσι, της επιστροφής αδήλωτων κεφαλαίων από το εξωτερικό, η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει για τα δημόσια ταμεία τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέκυψαν από οφειλόμενους φόρους και μειωμένα πρόστιμα. Σε βάρος των πολιτών δεν ασκήθηκε, φυσικά, κανενός είδους δίωξη και σύμφωνα με τον Τύπο υπάρχει η πρόθεση, στην νέα αυτή φάση, τα πρόστιμα να συνδεθούν με την προθυμία και την «ταχύτητα» που θα επιδείξουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όταν τεθούν σε ισχύ τα νέα αυτά μέτρα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου