Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Ελλάδα: «Το αθόρυβο έμβασμα δις»


8/6/2016

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας απασχολεί σήμερα την επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Handelsblatt: Ένα «αθόρυβο» έμβασμα που βολεύει τον Β. Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δρομολογεί σήμερα «αθόρυβα» την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα: «Έτσι το φανταζόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί άλλο ένα δάνειο δις για την Ελλάδα, εντούτοις αυτό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν προβλέπεται ούτε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή αλλά ούτε και κάποια δύσκολη ψηφοφορία. Με την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ασχοληθεί μόνον η αρμόδια επιτροπή για θέματα προϋπολογισμού και αυτό κεκλεισμένων των θυρών».

Σύμφωνα με σχετική επιστολή που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή και την οποία επικαλείται η Handelsblatt, «η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης «δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμη. Διότι δεν πιστοποιήθηκε ακόμη τελεσίδικα στην Ελλάδα ότι έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις», αλλά αντιθέτως παραμένουν ακόμη ορισμένες μικρές εκκρεμότητες.


O Σόιμπλε απέφυγε μια «επώδυνη συζήτηση»

Δεδομένου ότι χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτίμησαν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα, «ο Σόιμπλε έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην επιτροπή Προϋπολογισμού, με τη σύσταση να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εφόσον βέβαια η Ελλάδα ανταποκριθεί προηγουμένως στη λήψη των εναπομεινάντων μέτρων. Η επιτροπή Προϋπολογισμού λοιπόν ασχολείται προκαταβολικά με το ζήτημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης». Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Β. Σόιμπλε καθιστά εκ νέου σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το 2018. «Δεν επίκειται η λήψη αποφάσεων για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου του, όπερ σημαίνει ότι ο Σόιμπλε δεν πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Όπως σχολιάζει η Handelsblatt, «ενδεχόμενη εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος βοήθειας στην οποία θα έπρεπε να συναινέσει και η γερμανική Βουλή: Ο Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποφύγει αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, καταφέρνοντας να επιβάλει τις θέσεις του έναντι Ελλάδας και ΔΝΤ που ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων για το χρέος. Γι΄ αυτό και του αρκεί τώρα να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού να συζητήσει το ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει μια επώδυνη συζήτηση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και εντός της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας».


Ολοκληρώνεται μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις

Εκτενείς οι αναφορές σήμερα του γερμανόφωνου τύπου και στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

«Σχεδόν έτοιμη η πώληση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού», επιγράφει σχετικό της άρθρο η Zeit-Online ενώ η αυστριακή Der Standard επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα πουλάει παλιό αεροδρόμιο έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ».

Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικό άρθρο και της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που σημειώνει ότι «δρομολογήθηκε μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: η πώληση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, του Ελληνικού, σε μια κοινοπραξία από την Ελλάδα, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Lamda Development είχε καταλήξει ήδη προ διετίας στην τιμή πώλησης των 915 εκατομμυρίων ευρώ. «Η πώληση αναβάλλονταν ωστόσο συνεχώς για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως έχει γράψει συχνά ο ελληνικός τύπος. Η ιδιωτικοποίηση είναι προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω βοήθειας από την πλευρά των δανειστών».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου