18/5/2016
Του Γιάννη Τριανταφύλλου*
Ο Αγιος Αυτόνομος είναι ένας μάλλον άγνωστος άγιος και ιερομάρτυρας της Ορθοδοξίας.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι οι γνωστοί μας θεσμοί –πρώην τρόικα– πιστεύουν ακράδαντα στις θαυματουργές ιδιότητές του.
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση έχουν επιβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση όχι απλώς αυτόνομης αλλά πλήρως Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη θέση της υπάρχουσας ΓΓΔΕ!
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα διοικεί τις εφορίες και τον ελεγκτικό μηχανισμό, τα τελωνεία, τις δομές των πληροφοριακών συστημάτων, δηλαδή το TAXIS, και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Επίσης, αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητή θα είναι η έκδοση των κανονιστικών διοικητικών πράξεων για τα δημόσια έσοδα, τη φορολογία και τα τελωνεία.
Ο τεράστιος αυτός διοικητικός μηχανισμός θα διοικείται από ένα άτομο που δεν θα υπάγεται ιεραρχικά στο υπουργείο Οικονομικών ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο της δημοκρατίας μας.
Δεν προβλέπεται καν στο οργανόγραμμα μια θέση υποδιοικητή, μήπως αρρωστήσει ο άνθρωπος τέλος πάντων! Προφανώς όμως δεν πρόκειται για έναν απλό άνθρωπο αλλά για μια νέα μορφή του ελέω θεσμών μεσσία μάνατζερ επί της γης.
Ενα επίσης ανεξάρτητο από την εκτελεστική εξουσία Συμβούλιο Διοίκησης θα προΐσταται της αρχής και αυτό θα επιλεγεί από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι θεσμοί με δύο εκπροσώπους.
Η διαφθορά, η πολυνομία και οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούσαν πράγματι στο φορολογικό μας σύστημα επί δεκαετίες.
Προφανώς όλοι σήμερα συμφωνούν ότι απαιτείται επιχειρησιακή αυτονομία των φορολογικών αρχών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.
«Η σχετική αίτηση τελεί υπό την κρίση του αρμόδιου εφόρου» ήταν η μαγική φράση με την οποία τελείωναν πολλές φορολογικές εγκύκλιοι.
Ο έφορος σε τοπικό επίπεδο ήταν ένας μικρός παντοκράτωρ, η μηχανογράφηση ήταν περιττή, αρκούσε η παρουσία του.
Πώς μεταρρυθμίζει αυτή την κατάσταση το επιβληθέν νομοσχέδιο για την ΑΑΔΕ; Ορίζει πλέον έναν υπερ-έφορο για όλη την Ελλάδα!
Η φορολογία, όπως και η άμυνα, η εξωτερική πολιτική και η δημόσια ασφάλεια αποτελούν κύριους πυλώνες της εκτελεστικής εξουσίας και άρα δεν μπορούν να αυτονομηθούν με την έννοια της πλήρως ανεξάρτητης από την εκτελεστική εξουσία αρχής.
Κάτι τέτοιο μετατρέπει τον υπουργό Οικονομικών σε υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο!
Μια τέτοια εξαίρεση της άσκησης της φορολογικής εξουσίας από την εκλεγμένη εκτελεστική εξουσία και εκχώρηση σε τρίτο φορέα απαιτεί συνταγματική πρόβλεψη.
Επίσης, δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι εγκύκλιοι (οι γνωστές ΠΟΛ) στην πράξη δεν ερμηνεύουν απλώς αλλά νομοθετούν και θεσπίζουν κανόνες δικαίου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να απορριφθούν πράξεις επιβολής φόρων του διοικητή ή των υπό αυτόν φορολογικών αρχών, διότι θα καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια λόγω αντισυνταγματικότητας του προς ψήφιση νόμου.
Από την άλλη, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρήσεις, που είναι η αυθαιρεσία των φορολογικών αρχών και η δυσχέρεια φορολογικής προσαρμογής λόγω κόστους και πολυνομίας, δεν αντιμετωπίζεται από τη δομή της ΑΑΔΕ.
Η ενός ανδρός αρχή δεν πρόκειται να λύσει αυτά τα προβλήματα.
Είναι απαραίτητο έστω και τώρα να ενταχθεί στον κανονισμό της ανεξάρτητης αρχής ένα ανεξάρτητο σώμα ελέγχου, που δεν θα στελεχώνεται από εφοριακούς.
Η υπηρεσία αυτή θα είναι ένας φορολογικός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης και θα πρέπει να φτιαχτεί στα πρότυπα της αντίστοιχης αρχής taxpayer advocate service που λειτουργεί στις ΗΠΑ εντός του IRS.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της δύσης που δεν έχει τέτοια ανεξάρτητη υπηρεσία στο πλαίσιο της φορολογικής διοίκησης.
Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει είναι αποκεντρωμένη, ώστε οι πολίτες να έχουν εύκολη τοπική πρόσβαση σε αυτή.
Θα πρέπει να έχει το δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στους φορολογικούς φακέλους όσων καταφεύγουν σε αυτή για συμπαράσταση.
Τα καθήκοντά της θα μπορούσαν να είναι:
◼ Εξέταση παραπόνων φορολογουμένων.
◼ Παρέμβαση διαμεσολάβησης υπέρ φορολογουμένων σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών όπου εκτιμά ότι υπάρχει μεροληπτική - άδικη μεταχείριση ή ερμηνεία από την ανεξάρτητη αρχή.
◼ Αυτεπάγγελτη παρέμβαση με προτάσεις για βελτίωση ή διόρθωση κανονιστικών ή άλλων πράξεων της αρχής, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα ή υπερβολικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Συνοψίζοντας επισημαίνουμε ότι η ίδρυση της ΑΑΔΕ δεν αποτελεί λειτουργική μεταρρύθμιση, αλλά πρόκειται για ένα ακόμη φορολογικό πείραμα των θεσμών στην πλάτη μας, το οποίο είναι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Αγιος Αυτόνομος μαρτύρησε τελικά με λιθοβολισμό από το οργισμένο πλήθος.
Οι ταλαίπωροι φορολογούμενοι ποιον θα λιθοβολήσουν άραγε όταν και αυτό το πείραμα αποτύχει;
*Οικονομολόγος, ειδικευμένος σε φορολογικά θέματα
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου