Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Μοσκοβισί κατά Ρέγκλινγκ


28/11/2016

Ο επίτροπος διαφωνεί με τον επικεφαλής του ΕSΜ. Αιχμή του δόρατος η διευθέτηση του χρέους.

Στον ελληνικό μικρόκοσμο υπερτερεί η αγωνία για το εάν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση και δοθεί το πολυπόθητο νεύμα για την ρύθμιση του χρέους.


Όχι χωρίς το ΔΝΤ

Επ΄αυτού η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι έχει ξεκινήσει καυγάς για το ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού χρέους. Ο αρθρογράφος κάνει ουσιαστικά ένα μάζεμα των σχετικών δηλώσεων Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ των τελευταίων ημερών, όπου ο μεν επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δίνει ελπίδες για άμεση ελάφρυνση του χρέους ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκφράζει ακριβώς την αντίθετη άποψη υποστηρίζοντας τα λεγόμενα Σόιμπλε, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος λόγω της μακράς περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «για το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητά ελάφρυνση, ειδάλλως απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ, όπως ζητά επιμόνως ο Σόιμπλε. Αλλά στο μεταξύ, έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνων που ζητούν ελάφρυνση του χρέους τώρα. Οι φωνές αυτές έρχονται πρωτίστως από την Αθήνα, αλλά και από τη Ουάσιγκτον, από το ίδιο το Ταμείο».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει για ένα ακόμη λόγο πόσο σημαντικό είναι να κλείσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο. «Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα τηρεί τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ότι τα κρατικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, όπως επιμένει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου