Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Ρουμανία: Υπαναχώρηση της κυβέρνησης μετά τη λαϊκή οργή


5/2/2017

Οι μαζικότερες διαδηλώσεις από την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία πέτυχαν τελικά το στόχο τους: ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου ενέδωσε τελικά στις πιέσεις των πολιτών που τις τελευταίες μέρες κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της χαλάρωσης του νομικού πλαισίου κατά της διαφθοράς. Όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ:

«Αύριο Κυριακή θα συνεδριάσουμε εκτάκτως προκειμένου να καταργήσουμε το διάταγμα. Η κατάργηση του μέτρου είναι αυτό που μας ζητήθηκε από την προεδρία. Θα βρούμε ένα νόμιμο τρόπο προκειμένου να μην νομοθετηθεί. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα (…) για να δούμε ποια μορφή θα λάβει (η πρόταση), εξαιρώντας το όριο των 200.000 λέι που συζητήθηκε τόσο έντονα (…)», δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.


«Δεν θέλω να διχάσω τη Ρουμανία»

Υπενθυμίζεται ότι το αμφιλεγόμενο διάταγμα της κυβέρνησης ουσιαστικά επιτρέπει να μένουν ατιμώρητες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας όταν η οικονομική ζημιά δεν υπερβαίνει τα 200.000 ρουμανικά λέι (50.000 ευρώ).

Κατά τη διάρκεια του σχετικού διαγγέλματος ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επιθυμεί να διχάσει τη Ρουμανία. «Θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η νίκη», έλεγε ένας διαδηλωτής μετά το διάγγελμα, «είναι πολύ σημαντική για εμάς διότι, κατά την άποψή μου, οι κύριοι της κυβέρνησης αντελήφθησαν τι πραγματικά θέλουμε. Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις στους δρόμους κάθε απόγευμα τους έκαναν να σκεφτούν και έτσι έκαναν ένα βήμα πίσω».


Έπαινος και κριτική από τον Πρόεδρο

Για πολλούς διαδηλωτές η απόσυρση του επίμαχου διατάγματος δεν είναι αρκετή και έτσι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Άλλοι πάλι παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί, αν όχι δύσπιστοι, προαναγγέλλοντας ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι να δουν ότι υλοποιούνται όντως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Για σήμερα Κυριακή έχουν προγραμματιστεί και νέες κινητοποιήσεις.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς τη διόρθωση», ανακοίνωσε δια της εκπροσώπου του ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Γιοχάνις, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έκανε βαριά λάθη και πρέπει να επιλύσει την κρίση που η ίδια προκάλεσε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε 56 πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα ενώ μόνον στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, περισσότεροι από 100.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από την πτώση του κομμουνισμού.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου