Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Επικίνδυνο παιχνίδι Μέι με εμπόριο και ασφάλεια


30/3/2017

Των Helen Warrell, Sam Jones και George Parker

H Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε την Ε.Ε. για αποδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία. Ενστάσεις από διπλωματικούς κύκλους και μέλη της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα σε μια εμπορική συμφωνία και στη συνέχιση της συνεργασίας στην Ευρώπη για θέματα ασφάλειας, ήταν μια έμμεση απειλή που έρχεται σε αντίθεση με το κατά τα άλλα ψύχραιμο ύφος της πρωθυπουργού.

Στο γράμμα «κοινοποίησης της αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα Μέι προειδοποίησε την Τετάρτη πως μια αποτυχία να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ην. Βασίλειο και στην Ε.Ε. θα σήμαινε την αποδυνάμωση της συνεργασίας στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

«Σε ένα τέτοιου είδους σενάριο, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντεπεξέλθουν φυσικά στην αλλαγή, αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να επιδιώξει οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές» γράφει. «Πρέπει συνεπώς να εργαστούμε σκληρά για να αποφύγουμε το αποτέλεσμα αυτό» σημειώνει.

Η ομάδα της πρωθυπουργού επιμένει ότι δεν είναι μια απειλή αποχώρησης από τη συνεργασία στην ασφάλεια, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία. Αντίθετα, πρόκειται για μια απλή διαπίστωση. «Οι ρυθμίσεις σε θέματα ασφαλείας θα έπαυαν προφανώς να ισχύουν αν βγαίναμε από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία» ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση της κας Μέι στους δύο αυτούς τομείς δείχνει πως η ίδια περιμένει ότι θα υπάρξει παράλληλη πρόοδος και στους δύο τομείς.

Η Άμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε ότι η πρωθυπουργός επιχείρησε να απειλήσει την Ε.Ε., λέγοντας στο Sky News ότι η ασφάλεια και το εμπόριο είναι «δύο ξεχωριστά θέματα» και ότι η πρωθυπουργός τα ανέφερε «στην ίδια παράγραφο, αλλά όχι στην ίδια πρόταση».

Η κα Ραντ τόνισε πως το Ην. Βασίλειο είναι «πιο ασφαλές με τις ρυθμίσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτοντας πως το Ην. Βασίλειο θέλει μια συμφωνία για την ασφάλεια «με τα ίδια οφέλη».

Ο σερ Νικ Μακφέρσον, πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο, σχολίασε στο Twitter το γράμμα της κας Μέι λέγοντας πως από τη στιγμή που το έγκλημα και η τρομοκρατία «δεν βλέπουν σύνορα», δεν ήταν «μια αξιόπιστη απειλή» να αφήσει να εννοηθεί πως η ασφάλεια βασιζόταν σε μια εμπορική συμφωνία, προσθέτοντας πως είναι ώρα να δει την πραγματικότητα.

Είναι μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη στους κύκλους των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της διπλωματίας, ότι η σύνδεση αυτήν των δύο ζητημάτων απειλεί να περιπλέξει επικίνδυνα δύο από τα πιο δισεπίλυτα προβλήματα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς και να ευτελίσει τη βρετανική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Η Ιβέτ Κούπερ, η βουλευτής του εργατικού κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε πως είναι λάθος να χρησιμοποιείται η ασφάλεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι μια απειλή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν μια σοβαρή πράξη αυτοτραυματισμού».

Η συμμετοχή στην Ε.Ε. δίνει στο Ην. Βασίλειο διάφορες εξουσίες αστυνόμευσης, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, της συμμετοχής στη Europol και της ανάμειξης και της πρόσβασης σε μια σειρά από πολύτιμες βάσεις δεδομένων, μεταξύ των οποίων το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου και τα Μητρώα Ονομάτων Επιβατών.

Από την άλλη πλευρά, πολύ μικρό μέρος των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας είναι θεσμοθετημένο μέσω της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολυετή αντίδραση της Βρετανίας στο να υποσκάψει το μπλοκ τον ρόλο του ΝΑΤΟ ή στο να αποδυναμωθούν οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες της.

Στη λήψη πληροφοριών μέσω σημάτων, για παράδειγμα, το Ην. Βασίλειο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μέσω των «Εννιά Ματιών» -που περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία- και των «Δεκατεσσάρων Ματιών» -που περιλαμβάνουν ακόμα το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Σε ευρύτερα θέματα πληροφοριών, υπάρχει συνεργασία μέσω του Κλαμπ ντε Μπερν, που αποτελείται από το Ην. Βασίλειο, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και από τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και την ασφάλεια φαίνεται να μη συνδέονται, το κοινό νήμα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι βασικό κομμάτι του πλαισίου της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη δικαιοσύνη και μπορεί να εποπτεύει τις μελλοντικές διαμάχες ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ην. Βασίλειο σε ρυθμιστικά θέματα, εφόσον υπάρξει μια εμπορική συμφωνία.

Η κα Μέι έχει υποσχεθεί να βάλει τέλος στην άμεση δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ψάχνουν τρόπους με τους οποίους το δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα έχει έναν έμμεσο ή μερικό ρόλο στην επίλυση διαφωνιών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου