5/6/2020
Αναγκαία η ανάπτυξη ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων για τον τουρισμό. Η Γερμανία σε ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή» για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Τήρηση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη.
Το πρώτο του ταξίδι από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο την Παρασκευή στο Βερολίνο. Από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μαζί με το Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας διαφάνηκαν οι λόγοι για αυτή την επιλογή. Η Ρώμη θέλει να αποκαταστήσει πλήρως τις γερμανοιταλικές σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, ζητά τη στήριξη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης της οικονομίας, όπως και τις γερμανικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Λιβύη. Και βέβαια η Γερμανία αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα την ευρωπαϊκή προεδρία.
«Έντιμος διαμεσολαβητής»
Στη συνέντευξη τύπου οι δύο υπουργοί επιδίωξαν να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν ξεπεραστεί oι όποιες δυσκολίες στις σχέσεις Γερμανίας-Ιταλίας. Ο Χάικο Μάας παραδέχτηκε ότι «ορισμένα θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει διαφορετικά, πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία». Σημείο αναφοράς ήταν εμφανώς η παροχή οικονομικής στήριξης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του κορωνοϊού. Η αρχικά διστακτική στάση της Γερμανίας είχε προκαλέσει σφοδρή κριτική στην Ιταλία.
Μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάπτυξης αλλά και τη φιλοξενία ιταλών ασθενών από κορωνοϊό, η γνώμη για τη Γερμανία άλλαξε. «Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με λιτότητα αλλά με ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Μάας για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια ότι η Γερμανία στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Όπως τόνισε στη συνέχεια, η Γερμανία καταβάλει αυτό το διάστημα προσπάθειες, ως «έντιμος διαμεσολαβητής», να πείσει τα κράτη-μέλη που έχουν διαφορετική άποψη. Αυτόν το σκοπό είχε και η επίσκεψή του την Πέμπτη στην Ολλανδία. Την ίδια ώρα, προσπάθειες να μεταπείσει τους αδιάλλακτους ομολόγους της από την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία καταβάλει και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ενιαία κριτήρια στον τουρισμό
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο Λουίτζι ντι Μάιο έδειξε ευχαριστημένος για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μετατρέψει στις 15 Ιουνίου την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Ιταλία σε ταξιδιωτική οδηγία. Παρ΄ όλα αυτά όμως, οι Γερμανοί που θα θελήσουν να έρθουν οδικώς δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν, επειδή η Αυστρία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορα της με την Ιταλία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, σχεδόν καθημερινά επικοινωνεί επ’ αυτού με τον αυστριακό συνάδελφο του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Οι Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάιο υποστηρίζουν την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων στον τουρισμό προκειμένου το κάθε κράτος-μέλος να είναι σε θέση να ελέγχει την ασφάλεια των πολιτών του στους τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. ντι Μάιο διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα ενημερώνει διαρκώς με «διαφάνεια» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις τελευταίες 7 ημέρες σημειώθηκαν 3 κρούσματα ανά 100.000 κάτοικους.
Λιβύη
Στο ζήτημα της Λιβύης οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα. Χαιρέτισαν το γεγονός ότι ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο πλαίσιο του 5+5 για την επίτευξη εκεχειρίας. Και, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της αποστολής «Σοφία» στη Μεσόγειο προκειμένου να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου