12/6/2021
Για τον Τζο Mπάιντεν το G7 της Κορνουάλης είναι το πρώτο, στο οποίο συμμετέχει. Για την Άγκελα Μέρκελ είναι το τελευταίο της πολιτικής της καριέρας.
Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάινεν η Σύνοδος του G7 στην Κορνουάλη αποτελεί πρεμιέρα.Για μια άλλη όμως ηγέτιδα θα είναι η τελευταία εμφάνιση στο τραπέζι της συνόδου των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών στον κόσμο. Ο λόγος για την Άγκελα Μέρκελ, η οποία διανύει τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία.
«Θα τα καταφέρουμε! Wir schaffen das! Αυτή η φράση την χαρακτήρισε!» λέει ένας κάτοικος της Κορνουάλης. «Θα τα καταφέρουμε» είχε πει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο το 2019. Τώρα οικοδεσπότης είναι ο Μπόρις Τζόνσον και η Άγκελα Μέρκελ κάτι σαν το τιμώμενο πρόσωπο.
«Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν πολύ καθαρά» είχε πει κάποτε στο G7 η Μέρκελ. Αργά ή γρήγορα το κατάλαβαν όλοι. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε για πολλά χρόνια στις Συνόδους του G7 - παλαιότερα G8 - μια θέση αντίστοιχη με εκείνη της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας της Μ. Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει δει πολλά στην πολιτική της σταδιοδρομία και έχει ζήσει από κοντά πολλούς ηγέτες: από τον νευρικό Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλοι ήλθαν και παρήλθαν. Η Άγκελα Μέρκελ όμως έμεινε.
Δέκατο πέμπτο G7 για την Άγκελα Μέρκελ
«Η καγκελάριος Μέρκελ αποτελεί από μόνη της κατά κάποιο τρόπο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Βόλφανγκ Ίσινγκερ, o οποίος επαινεί την αξιοπιστία της Γερμανίδας καγκελαρίου -κάτι που δεν ίσχυε πάντα για όλους τους συμμετέχοντες σε αντίστοιχες συνόδους.
Για την ίδια πρόκειται για τη 15η συμμετοχή της σε αυτή τη σύνοδο. Για τον Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ πάντως σημείο καμπής για την καγκελάριο ήταν σίγουρα η περίοδος συνύπαρξής της με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Βόλφνγκαγκ Ίσινγκερ επρόκειτο ευρύτερα για μια περίοδο καμπής για τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ. «Μέχρι τότε δεν είχε σημασία ποιος κέρδιζε τις εκλογές. Οι Αμερικανοί ήταν πάντα φίλοι μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η ΕΕ και η Γερμανία να βοηθήσουν τώρα τον Μπάιντεν
Σύμφωνα με τον Β. Ίσινγκερ, η Γερμανία διά της καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και η ΕΕ θα πρέπει σε αυτή τη φάση να στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν ξανά να συνδράμουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν ο Μπάιντεν δεν καταφέρει να εξηγήσει στους Αμερικανούς γιατί είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία, ίσως χάσει τις επόμενες εκλογές.
Για τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Όπως παρατηρεί: «Περίμενα πολύ για αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς. Τα προηγούμενα χρόνια, υπό την προηγούμενη ηγεσία, υπήρξαν περιστατικά που δημιουργούσαν ανησυχία ότι η διεθνής τάξη θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά». Για τον Γιόχαν Βάντεπφουλ, αντιπρόεδρο της Κ.Ο. των Xριστιανικών Κομμάτων στη γερμανική βουλή, αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από την Κορνουάλη. Και όπως σημειώνει: «Εάν η φράση ‘εγκεφαλικά νεκρό’ θα ταίριαζε κάπου, αυτό θα μπορούσε να ισχύει δυστυχώς για το G7.Πιστεύω ότι υπάρχει πάλι μεγάλη ελπίδα ότι η Σύνοδος αυτή θα λειτουργήσει ξανά».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου