Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Προβόπουλος: «Αληθινή κόλαση η ζωή αν επιστρέψουμε στη δραχμή»

31/12/11

Σκηνές οικονομικού ολέθρου περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος

Σκηνές οικονομικού ολέθρου περιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αν η χώρα μας επιστρέψει στη δραχμή.
Ο Γιώργος Προβόπουλος υποστηρίζει ότι τυχόν επιστροφή της χώρας στο παλιό νόμισμα θα μετατρέψει τη ζωή των Ελλήνων σε «αληθινή κόλαση».
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα.
«Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους, ενώ ελλείψει καύσιμων ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματά τους», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι θα «κάνει βουτιά», καθώς το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά έως και 70%.
Ακόμα, ο Γ. Προβόπουλος κάνει λόγο για εικόνες που οδηγούν σε επάνοδο της δεκαετίας του ’50 και εκτιμά ότι οι Έλληνες δε θα ήθελαν να ζήσουν ένα τέτοιο «εφιαλτικό» - όπως το αποκαλεί – σενάριο, «που θα εγκυμονούσε επιπλέον τεράστιους κινδύνους για την εξωτερική ασφάλεια και τη θέση της χώρας».

Πηγή

Οι κρατικοδίαιτοι αναλυτές (διοικητές τραπεζών, οργανισμών, καθηγητές πανεπιστήμιων) μας λένε ότι θα διαλυθεί το Σύμπαν αν επαναφέρουμε την δραχμή. Το βιωτικό επίπεδο λένε ότι θα πέσει και θα υπάρξουν ελλείψεις αγαθών. Δεν μας λένε πόσο θα πέσει το βιωτικό επίπεδο με το ευρώ, αν θα μπορεί να αγοράσει ο κόσμος τα αγαθά που θα υπάρχουν στα ράφια, αν θα υπάρξει πραγματική φτώχεια και πείνα με το ξένο νόμισμα.

Σε όλες τις αναλύσεις τους δεν θέτουν χρονοδιάγραμμα. Δεν μας λένε τι προβλέπουν ότι θα γίνει σε ένα, δύο, πέντε, δέκα χρόνια με κάθε νόμισμα. Δεν μας λένε τι έχει δείξει η διεθνής πρακτική αλλά και η ιστορία της Ελλάδας όταν σύνδεσε το νόμισμα της με ξένα ισχυρά όπως την αγγλική λίρα.(Πηγή)

Δεν μας λένε πού ήταν η Αργεντινή με σκληρό νόμισμα και πού είναι τώρα που το υποτίμησε.
Αν δε πάμε στο εθνικό θέμα της απώλειας της Εθνικής κυριαρχίας και της πώλησης, ή πιο σωστά του χαρίσματος της δημόσιας περιουσίας, τότε η σύγκριση είναι άσκοπη.

Τι ξέρουμε για το ευρώ; Ότι εξ αιτίας του γίνονται οι μειώσεις των μισθών, όπως είπε και ο Στρος Καν όταν ήταν στο ΔΝΤ. (Πηγή)


Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Σόιμπλε, είπε ότι η εσωτερική υποτίμηση (οι μειώσεις των μισθών) θα διαρκέσει 10 χρόνια. (Πηγή)

Η Αργεντινή που χρεοκόπησε το 2001 συνδέοντας το νόμισμα της με το δολάριο, από τον πρώτο χρόνο είχε ανάπτυξη και δέκα χρόνια μετά είναι στις G 20 και ευημερεί. Για φέτος το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι θα είχε 8% ανάπτυξη. (Πηγή)

Όσοι θα πουν ότι η Αργεντινή είναι πλούσια χώρα και παράγει, ας αναλογιστούν ότι εισήγαγε από μας αγροτικά προϊόντα γιατί ήταν φθηνότερα.

Η εσωτερική υποτίμηση είναι ο πιο βάρβαρος τρόπος για να γίνει ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε μία οικονομία όπως είπε και ο Κρούγκμαν. (Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου