Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το PSI


24/1/2012

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών με τον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί κάποιες σημαντικές πτυχές του προγράμματος.

"Έχουμε την έγκριση και τη στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις λίγες επόμενες μέρες" είπε ο κ.Βενιζέλος. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οκταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου. «Χρειάζονται κάποιες μέρες μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων και της επίσημης αναγγελίας», σημείωσε.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει την ενεργό συμμετοχή της Τρόικας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Υπενθύμισε ότι η πρόβλεψη της απόφασης είναι το χρέος να φτάσει το 2020 ένα επίπεδο της τάξεως του 120% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Τρόικα παρουσίασε στο Eurogroup την επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι νέες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και ειδικότερα για την ύφεση.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα 8 χρόνια και πέρα από το 2020, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αλλάξει η οικονομική ψυχολογία της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι συνεχείς αναθεωρήσεις δεν είναι χρήσιμες.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι οι οποίες δεν σχετίζονται με την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης (πέραν των 130 δισ. ευρώ).

Εξήγησε, επίσης, ότι αυξομείωση του επιτοκίου κατά 0,5%, επηρεάζει κατά 1% το χρέος.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε, εξάλλου, ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και η αναζήτηση έμμεσων τρόπων αύξησης της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, κατά τρόπο που να μην συνεπάγεται αύξηση των δανείων των κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το λεγόμενο PSI «θα βγάλει από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ». Σημείωσε, επίσης, πως οι εταίροι της Ελλάδας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στήριξή της σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ζωτικής σημασίας, για ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι θεωρεί πολύ πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι αυτό είναι τόσο προς το συμφέρον τους, όσο και προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI.

«Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από την τελευταία (5η) έκθεση της Τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια τρισέλιδη έκθεση στην οποία καταγράφονται όλα όσα έχει επιτύχει την τελευταία διετία η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας, λέγοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα πρέπει να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, η ώρα των δύσκολων, αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε κοιτώντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη ότι η χώρα μπορεί να ξαναγίνει περήφανη. Όχι μόνο να διασωθεί αλλά να κερδίσει το χαμένο έδαφος», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος, ότι τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν τη συναίνεσή τους στο νέο πρόγραμμα, τόσο αναλαμβάνοντας ενυπόγραφες δεσμεύσεις πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όσο και κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63606626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου