24/1/2012
ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη στις συνομιλίες για το ελληνικό PSI τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος τάχθηκε κατά της μή εθελοντικής αναδιάρθρωσης.
Προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει, χωρίς να διευκρινίσει πόσος έχει απομείνει, ενώ διαμήνυσε πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης. Επανέλαβε ότι το IIF κατέθεσε πρόταση στην ελληνική πλευρά, την προηγούμενη Παρασκευή, βάσει της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Εάν η συμφωνία επιτευχθεί σε εθελοντική βάση, τόνισε ο επικεφαλής του IIF, «η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη».
Οι κίνδυνοι μιας μή εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο "κούρεμα" έχουν υποτιμηθεί από κάποιους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Τσαρλς Νταλάρα. "Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κατανοήσουν πόσα διακυβεύονται, να εργαστούν και να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία λύση", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματο-οικονομικού Ινστιτούτου, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Νταλάρα αρνήθηκε να πει αν θα υποχωρήσει στο αίτημα για επιτόκιο 4%, το οποίο έχουν προτείνει οι ιδιώτες πιστωτές, επισημαίνοντας ότι είναι η "τελευταία τους προσφορά" για συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, και υπογράμμισε ότι η θέση του IIF είναι ξεκάθαρη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελαν το επιτόκιο των νέων ομολόγων να μειωθεί στο 3,5%, τουλάχιστον για τα ομόλογα που λήγουν εώς το 2020, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην περίπτωση πάντως που δεν λάβουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων αρκετές τράπεζες, η Ελλάδα ενδέχεται να αλλάξει του όρους για τους ομολογιούχους, ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) και αναγκάζοντας έτσι τους πιστωτές να δεχθούν ούτως ή άλλως ένα "κούρεμα".
"Πρέπει να προειδοποιήσω κατά μίας τέτοιας κίνησης", υπογράμμισε ο Νταλάρα.
Μία μη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει σε μία σειρά αγωγών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και είναι πιθανό να εγείρει το ερώτημα για ποιο λόγο κάποιοι ομολογιούχοι, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν παίρνουν μέρος στην εθελοντική ανταλλαγή.
Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επισημαίνει ότι είναι πιθανό να μειώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε "επιλεκτική χρεοκοπία" ακόμη κι αν η ανταλλαγή των ομολόγων είναι εθελοντική, όμως προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει απαραιτήτως επιπτώσεις στην ευρωζώνη.
"Δεν είναι δεδομένο ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει αντίδραση-ντόμινο στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Τζον Τσέιμπερς, πρόεδρος της επιτροπής του S&P που κρίνει το αξιόχρεο των κρατών.
Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63606606
Dallara: Στις συζητήσεις με την Ελλάδα διακυβεύεται η ευρωπαϊκή σταθερότητα
24/1/2012
Να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη στις συνομιλίες για το ελληνικό PSI τη συμφωνία του Οκτωβρίου, κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Charles Dallara.
Προειδοποίησε ακόμη ότι ο χρόνος τελειώνει, χωρίς να διευκρινίσει πόσος έχει απομείνει, ενώ διαμήνυσε πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το IIF κατέθεσε πρόταση στην ελληνική πλευρά την προηγούμενη Παρασκευή. Η πρόταση ήταν στη βάση της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου.
Ο Dallara πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα μέσω συνεργασίας, ενώ τόνισε πως το ζήτημα του κουπονιού των νέων ομολόγων αποτελεί ακόμη ζήτημα. Εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία.
Επίσης, το νομικό ζήτημα είναι και αυτό ένα εμπόδιο στις συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν πολλές πλευρές, «γεγονός που προσθέτει τεράστια πολυπλοκότητα».
Τόνισε δε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.
Πηγή:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1388808
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου