Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Από ναυάγιο σε ναυάγιο το Μνημόνιο της τρόικας...


5/2/2012

Τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα είναι τα δεύτερα πιο ακριβά στον κόσμο ως προς την ασφάλιση μετά τα ελληνικά και οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας διαμορφώνονται στο 71%.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσους Κοέλιο, δηλώνει «οπαδός» της Μέρκελ. Οι πολιτικές λιτότητας όμως που επέβαλε η Γερμανίδα καγκελάριος στους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης οδήγησαν σε βαθιά ύφεση και την Πορτογαλία.

Σε βαθιά ύφεση και «κούρεμα» χρεών οδηγεί η λανθασμένη συνταγή της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα στους αδύναμους κρίκους του ευρώ και η οποία ωθεί τις οικονομίες σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει τόσο από την περίπτωση της Ελλάδας όσο και από αυτήν της Πορτογαλίας, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ως το «καλό παιδί» της Ευρωζώνης, μια και υιοθέτησε ακόμη πιο σκληρά μέτρα από αυτά που της πρότειναν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ.

Σήμερα όμως -όπως παραδέχονται ανώτατοι αξιωματούχοι και διεθνείς αναλυτές- η Πορτογαλία οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς ένα δεύτερο πακέτο στήριξης ή μια αναδιάρθρωση του χρέους της κατά τα πρότυπα του ελληνικού PSI+!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων να έχουν πάρει κυριολεκτικά... φωτιά, όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα πριν ζητήσει νέα βοήθεια.

Τα spreads

Τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα είναι τα δεύτερα πιο ακριβά στον κόσμο ως προς την ασφάλιση μετά τα ελληνικά και οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας διαμορφώνονται στο 71%, ενώ η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την ελληνική (κινείται στον άξονα του 15%) και οκτώ φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των γερμανικών.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Λισαβόνας επιμένει πως δεν προτίθεται να ζητήσει περαιτέρω χρηματοδότηση. Στρατηγική του πρωθυπουργού, Πέντρο Πάσους Κοέλιο, παραμένει η επιμονή στα μέτρα λιτότητας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που επιβάλλονται από το σχέδιο διάσωσης και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να επιτευχθεί η επιστροφή στις αγορές έως τα τέλη του 2013. Ομως, όπως δήλωσε και ο ίδιος δίνοντας τροφή στα σενάρια για νέο πακέτο διάσωσης «αν για λόγους που σχετίζονται με την κατάσταση στο εξωτερικό δεν σημειωθεί πλήρης επίτευξη των στόχων του προγράμματος και η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΕ θα παρατείνουν τη βοήθεια».

Το παρήγορο για τη Λισαβόνα είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα υποχρεώσεις αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, καθώς έχει μόνο μία πληρωμή το τρέχον έτος (τον Ιούνιο) που ανέρχεται σε 10,1 δισ. ευρώ. Για τον επόμενο χρόνο, οι υποχρεώσεις παραμένουν ίδιες: η Πορτογαλία έχει λήγουσες πληρωμές 9,7 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου