4/2/2012
Ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι φόροι, οι τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν στην Ελλάδα σε δυσθεώρητα ύψη. Είδη προσωπικής υγιεινής πωλούνται στη χώρα μας με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%, ενώ για τα ίδια αναψυκτικά οι Ελληνες πληρώνουν τιμές υψηλότερες έως και 51,3%. Οι Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα έως και 97% τα ίδια προϊόντα
Τα τραστ των πολυεθνικών, ο κρατικός παραλογισμός που επιτρέπει σε φορτηγά - ψυγεία Δ.Χ. να μεταφέρουν μαζί κατεψυγμένα και ξηρά φορτία, αλλά το απαγορεύει στα οχήματα Ι.Χ. των επιχειρήσεων, καθώς και η φορολαγνεία... της τρόικας διατηρούν την ακρίβεια στην Ελλάδα.
Αυτό το... τρίγωνο σε συνδυασμό με την εκτόξευση των διεθνών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων προκαλούν αιμορραγία στα πενιχρά οικογενειακά εισοδήματα, στερώντας έτσι πολύτιμα έσοδα από τις επιχειρήσεις.
Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι... της ακρίβειας και περιγράφεται σε ειδική έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τα αίτια των υψηλών τιμών στην ελληνική αγορά, εν μέσω μάλιστα ύφεσης.
Εκθεση
Την έκθεση συνέταξαν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γιώργος Στεργίου και μέσα από αυτήν περιγράφονται οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για το άνοιγμα των αγορών, όπως και οι ενέργειες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ερευνα τιμών σε έξι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Βουλγαρία) και στην Ελλάδα για 70 προϊόντα, δείχνει ότι οι πολυεθνικές πωλούν σε διπλάσιες τιμές ένα στα τέσσερα αγαθά. Οι Ελληνες αγοράζουν ακριβότερα. Και το παράξενο είναι πως ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι φόροι, οι τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν στη χώρα μας σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτές είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής τα οποία πωλούνται με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%, τα απορρυπαντικά που διατίθενται στην Ελλάδα ακριβότερα μέχρι και 44,2%, τα αναψυκτικά τα οποία οι Ελληνες πληρώνουν με τιμές υψηλότερες έως και 51,3%, τις μπίρες που είναι ακριβότερες μέχρι 38%, ενώ και τα δημητριακά έχουν τιμές υψηλότερες έως και 46,96%.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζονται οι έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών και με την πρώτη διαδικασία των ελέγχων έχουν βρεθεί κόλπα που μετέρχονται οι ξένες εταιρείες ώστε να αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας, μεταφέροντας τα κέρδη σε άλλες χώρες με χαμηλότερους φόρους. Μεταξύ άλλων:
Οι μητρικές εταιρείες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές. Ετσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντων τους.
ΦΠΑ και ειδικοί φόροι πίσω από τις ανατιμήσεις
H φορολαγνεία της τρόικας «έβαλε φωτιά» στα ράφια...
Οπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, η φορολαγνεία... της τρόικας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε αγροτικά προϊόντα και το αργό πετρέλαιο έχουν ανεβάσει τις τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών οφείλονται:
Στις αυξήσεις του συντελεστή Φ.Π.Α. (από 11% σε 13% στα τρόφιμα και από 13% σε 23% στα μη αλκοολούχα ποτά).
Στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +21,5%, σιτηρά +34,9%, καφές +31,2%, λιπάσματα +17,7%, σε ετήσια βάση).
Στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού (αγελαδινό γάλα +14,2% σε ετήσια βάση).
Στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων.
Στην ανελαστικότητα της ζήτησης.
Στα αλκοολούχα ποτά & καπνός οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Στη στέγαση και στις μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Τόσο οι διεθνείς τιμές όσο και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (αυξήθηκε από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο από 15 Οκτωβρίου) οδήγησαν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα παρ' ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%).
Στην εστίαση οι ανατιμήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. (από 13% σε 23% από 01/09 /11).
Στον λογαριασμό και τα κλειστά επαγγέλματα
Το αλαλούμ στις μεταφορές «σανίδωσε» τις τιμές
Ενας απίστευτος κρατικός παραλογισμός επικρατεί στον κλάδο των μεταφορών. Σημειώνεται ότι το 10 με 15% της τελικής τιμής των προϊόντων καθορίζεται από το κόστος των μεταφορικών.
Το επάγγελμα των μεταφορέων παραμένει κλειστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στα φορτηγά ? ψυγεία Δ.Χ. επιτρέπεται να μεταφέρουν μαζί κατεψυγμένα και ξηρά φορτία, εντούτοις στα αντίστοιχα Ι.Χ. οχήματα αυτό απαγορεύεται. Το αποτέλεσμα είναι τα φορτηγά των επιχειρήσεων να επιστρέφουν πολλές φορές στη βάση τους άδεια. Το κόστος είναι σημαντικό.
Επιπλέον, ένα κιβώτιο προϊόντων κοστίζει ακριβότερα για να διακινηθεί από τον Πειραιά στο Ηράκλειο της Κρήτης παρά να έλθει από την Ολλανδία στη χώρα μας. Επιπλέον, σοβαροί περιορισμοί και πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων στερούν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δικές τους αποθήκες - εμπορευματικά κέντρα με αποτέλεσμα να επωμίζονται σοβαρά κόστη.
Παράδοξο
Αλλο ένα παράδοξο είναι πως δεν αξιοποιείται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υποδομών για την άρση εμποδίων και την απελευθέρωση των μεταφορών. Πέρα, όμως, από τον κλάδο των μεταφορών, κόστος στις επιχειρήσεις προκαλούν σωρεία αγορανομικών διατάξεων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικού παραλογισμού είναι πως δύο υπουργεία δίνουν διαφορετική έννοια στην επισήμανση των αλιευμάτων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει πως πρέπει να αναγράφεται η θάλασσα προέλευσης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η χώρα προέλευσης.
Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρούν στην κατάργηση αγορανομικών διατάξεων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου